La diputada de la CUP Mireia Boya ha lamentat aquest dilluns al Parlament la sentència “antidemocràtica” del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que inhabilita l’expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per la consulta del 9-N.

La CUP considera que la sentència constata la falta de diàleg per part de l’Estat espanyol i la impossibilitat de celebrar un referèndum pactat. “Avui la via del referèndum pactat ha mort”, ha valorat la diputada.

Els anticapitalistes defensen, com així ho han posat de manifest en nombroses ocasions, “que no hi haurà independència sense desobediència” i per això han instat tots “els demòcrates que s'hi sumin i ens ajudin a buscar solucions”. “Caldrà prendre acords polítics per avançar el referèndum”, ha explicat la diputada.

Per altra banda, Boya ha assegurat que la CUP “no acatarà la sentència” i ha demanat a tots els grups polítics reafirmar la posició de diputada d’Irene Rigau, escollida a les eleccions del 27-S. Segons dicta la sentència, Rigau quedaria inhabilitada un any i sis mesos i, per tant, hauria de deixar la vida política.

Quant a la sentència, la CUP considera que és “vergonyosa” però que era “previsible”, tenint en compte la “politització de la justícia de l’Estat espanyol”. "L'Estat d'excepció ja ha començat", ha assegurat Boya. Així mateix ha recordat que la sentència no es refereix únicament a Mas, Ortega i Rigau, sinó que va dirigida als 2,3 milions de votants del 9-N.

Reacció dels partits

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha volgut traslladar el suport d’ERC a Mas, Ortega i Rigau i ha fet ús del mateix qualificatiu que la CUP a l’hora de referir-se a la sentència: “antidemocràtica”. Quant al procés, Sabrià ha assegurat: “Arribarem fins al final i posarem les urnes”.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha advertit que “ara voldran fer-se passar per màrtirs, però Catalunya necessita servidors públics que no mirin pels seus interessos personals”.

 El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, en un to més conciliador, ha instat els grups independentistes “a canviar el rumb i a trobar un nou encaix de Catalunya a Espanya”.

Albano-Dante Fachin, líder de Podem, ha lamentat que la sentència reflecteix un “greu problema de qualitat democràtica” però ha recordat que Mas ha de donar explicacions per “gravíssims casos de corrupció que assenyalen el seu partit i pels greus indicis que l’assenyalen a ell com a responsable de la trama”.

Xavier García Albiol, líder del PP català, ha posat de manifest que la sentència “és un clar exemple de la separació de poders” i que adverteix que “qui actua al marge de la legalitat té una resposta de l’Estat de dret”. "Per primer cop en democràcia es condemna un president de la Generalitat per saltar-se l'estat de dret en favor d'uns interessos ideològics i idealistes", ha celebrat Albiol.