Els 47 acusats d'integrar el front de makos d'ETA, entre ells l'advocada Arantza Zulueta, la regidora de Bildu Amaia Izco i l'exsenador d'aquest partit Iñaki Goioga, s'han conformat aquest dilluns amb penes lleus de presó, evitant així d'anar a la presó, a canvi de reconèixer la seva tasca per al front de makos d'ETA, tot i que els principals acusats estaran un any en llibertat vigilada.

És l'acord al qual han arribat amb la fiscalia aquest dilluns, tot just començar el judici, per esquivar la presó. Però per materialitzar l'acord, els processats han hagut d'admetre la seva participació en l'estratègia d'organització d'ETA. Admeten els fets que els acusen d'actuar sota les directrius de l'organització terrorista a l'hora de dirigir el col·lectiu de presos per tal de garantir la cohesió i fidelitat a la banda després del cessament definitiu de l'activitat armada de l'octubre del 2011.

Les penes més altes (3 anys i mig, i 2 anys i 7 mesos de presó, respectivament) han recaigut en Zulueta i l'advocat Jon Enperantza, considerats els responsables de l'òrgan KT, coordinador del conegut com a front de makos o de presons de la banda terrorista. Els dos s'enfrontaven a una petició de la fiscalia de 14 anys de presó per participació activa en organització terrorista en grau de dirigent.

Però cap dels dos anirà a la presó perquè els han descomptat els anys que van estar en presó preventiva després de ser detinguts el gener del 2014 per aquests fets en l'anomenada Operació Escac. La resta –per als quals el fiscal demanava des de 8 a 11 anys de presó– la majoria ha pactat amb la fiscalia i les acusacions populars –AVT i Dignitat i Justícia– ser condemnats per participació activa en organització terrorista a penes de dos anys o un any i mig de presó en aplicar als 47 l'atenuant de confessió tardana, amb la qual cosa eviten l'ingrés a la presó, també.

Pel que fa a les penes d'inhabilitació per a càrrec o ocupació pública, que en la petició del fiscal oscil·laven entre 10 i 15 anys, els acusats s'han conformat amb penes de 3 anys, 3 anys i mig i en el cas de Zulueta i Enparantza amb 5 i 4 anys, respectivament, d'inhabilitació absoluta.

Per arribar a aquest acord, els 47 acusats han admès un per un els fets pels quals se'ls acusa davant el tribunal, fet que implica el reconeixement de la seva integració o vinculació al KT / Koordinazioa taldea, un ens organitzatiu en el qual, sota la direcció de l'organització terrorista, s'agrupen diverses organitzacions que treballen sectorialment a favor dels presos i fugits d'ETA per tal de complementar la seva activitat terrorista.