El judici del president de la Generalitat, Quim Torra, per desobediència ha transcorregut aquest matí a una velocitat de vertigen fins a quedar situat en la recta final que es veurà aquesta tarda, a les 16 hores, amb els informes finals i el darrer torn de paraula. Un rere l'altre han anat caient la major part dels testimonis del que s'ha convertit en el primer judici contra un president en exercici i per al qual es reclama una condemna d'inhabilitació.

La vista, després de les qüestions prèvies que s'han ventilat entre les 9 del matí i les 10.20 h, ha començat amb la declaració de Torra que ha explicat, com ja havia anunciat, que va desobeir per defensar els drets i llibertats dels seus conciutadans. Asseguts rere el president estaven a la sala la seva esposa Carola Miró i el seu fill Guillem.

No hi havia ningú del Govern a la sala, perquè el TSJC no ha reservat cap espai per a l'executiu ni el Parlament, més enllà dels quatre seients que li corresponen al president. El vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha ocupat una d'aquestes cadires. El TSJC argumenta que qualsevol persona pot entrar a la sala com a públic. De fet, aquest matí, la sala estava mig buida.

Durant la declaració, l'advocat Gonzalo Boye ha reclamat al president de la sala, Jesús María Barrientos, que ha tractat Torra de "senyor", que li atorgui el reconeixement dels honors corresponents a la dignitat del càrrec. El president de la sala ni s'ha immutat.

Tot seguit, ha arribat el torn dels membres del Cos Nacional de Policia. N'han declarat quatre. Tots ells sense que es mostrés el seu rostre a través del senyal de vídeo. A partir d'aquí han començat les desestimacions de testimonis. La fiscalia i l'acusació particular han renunciat a la resta dels policies que havien convocat.

La defensa ha fet evident que els agents no havien aportat els originals de les fotografies incloses com a prova en el sumari, per la qual cosa s'hauria trencat la cadena de custòdia. Així mateix, Boye ha denunciat que s'havia declarat sota jurament que havien fet fotografies de la Conselleria de Governació i Relacions Institucionals, quan aquest departament no existeix.

A les 13 hores s'ha fet un recés, després del qual ha declarat el comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, que ha assegurat que no hi va haver desobediència perquè els llaços es van retirar quan se li va comunicar a l'Oficina del president que ho fes. 

Esquius s'ha convertit, inesperadament, en el darrer testimoni que ha comparegut: el conseller Miquel Buch s'ha excusat per malaltia, mentre que les parts han renunciat als testimonis de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera; el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa; l'exconsellera Elsa Artadi; i el síndic de greuges, Rafael Ribó.

La prova documental ha consistit a visionar el vídeo d'una roda de premsa d'Elsa Artadi on explicava que la decisió de no retirar els llaços era del president i no del Govern, tot i que els membres del Consell Executiu s'hi havien mostrat a favor.

Tot seguit, s'ha renunciat a la lectura de la resta de documents presentats com a prova documental perquè ja es dona per conegut el seu contingut.

A dos quarts de dues, les parts ja havien elevat les seves conclusions a definitives i el president de la sala ha aixecat la sessió fins a les 4 de la tarda, quan es procedirà als informes finals i a l'últim torn de paraula. I el primer judici contra un president de la Generalitat en actiu quedarà vist per a sentència.