Aquesta setmana havia de començar el judici dels papers de Bárcenas, amb la declaració dels principals acusats. Però no va poder passar de les qüestions prèvies. El motiu: un dels principals acusats, l’exgerent del Partit Popular Cristóbal Páez, es trobava confinat a casa per haver donat positiu de coronavirus. Des del seu domicili va seguir, de forma telemàtica, les sessions de dilluns i dimarts. El tribunal de l’Audiència Nacional va acceptar un ajornament breu, fins dimarts que ve. Dilluns que ve està previst que s’analitzi el seu estat de salut per si es pot reprendre. Però tot apunta que no serà així. Com a conseqüència de la covid, Páez ha estat ingressat a l’hospital.

Així, el segon judici de Bárcenas es troba més en l’aire que mai. L’exgerent popular ha vist com el seu estat de salut s’agreujava durant el transcurs de la setmana, i ha acabat en un ingrés hospitalari per febre alta i pneumònia. El seu advocat, Gonzalo Martínez-Fresneda, ja ha comunicat aquesta circumstància al tribunal que el jutja, que haurà de decidir sobre la suspensió. La fiscalia demana 18 mesos de presó per a Cristóbal Páez pel pagament de les obres de la seu de Gènova amb diners negres provinents de la caixa B del partit.

L’ajornament ja va impedir la declaració de l’extresorer Luis Bárcenas en plena campanya electoral catalana, un fet que volien evitar com fos des del PP després que engegués el ventilador. En el seu escrit a la Fiscalia Anticorrupció la setmana passada, Bárcenas relatava com el partit conservador va finançar-se il·legalment durant gairebé tres dècades, entre els anys 1982 i 2009. Ho feia a través de donacions d'empreses –que sobrepassaven els límits legals de la llei de partits– i algunes d'aquestes tenien contraprestacions a canvi de suculents contractes públics. I assenyalava directament l'expresident Mariano Rajoy, que ho sabia tot.

Què es jutja?

L'objecte d'aquesta peça és el pagament de la reforma d'una part de la seu del Partit Popular, al carrer Génova 13 de Madrid, amb 900.000 euros de diner negre procedents de la caixa B del partit, on entraven ingressos irregulars de grans empreses i també en sortien sobresous als principals càrrecs del partit. Una comptabilitat paral·lela que es va prolongar, com a mínim, dues dècades. El judici també busca esclarir si el PP va cometre delicte fiscal en no declarar les donacions presumptament il·legals d'empresaris i si Luis Bárcenas, llavors tresorer de la formació, va quedar-se amb una part d'aquests diners. Està previst que el judici s'allargui fins al mes de maig. 

Qui està acusat?

Luis Bárcenas és el principal acusat. Complint ja una condemna de 29 anys de presó per la primera època de la Gürtel, ara s'enfronta a cinc anys més pels delictes d'apropiació indeguda, contra la Hisenda Pública i falsedat documental. L'acompanyaran al banc dels acusats l'exgerent del PP Cristóbal Páez i tres responsables de la constructora que va dur a terme les obres de Génova. Però el PP com a organització s'enfronta a una nova condemna com a responsable civil subsidiari dels delictes investigats. En canvi, no s'asseuran al banc dels acusats, però sí al dels testimonis, persones clau com els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy; els exsecretaris generals María Dolores de Cospedal, Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos i Ángel Acebes, o l'expresident del Senat Pío García Escudero, entre altres. No estan acusats, però Bárcenas apuntarà previsiblement contra ells.