Les greus amenaces de mort a l’exdiputat de la CUP, David Fernández, aniran a judici vuit mesos després d’haver-se produït. La Fiscalia contra els Delictes d’Odi, que destaca “la serietat de les amenaces”, recorda que el denunciat té una estreta vinculació amb cercles neonazis i l’extrema dreta i que l’any 2014 se li va prohibir l’entrada a l’estadi del RCDE.

Els fets 

Els fets es remunten al passat abril, quatre dies després de l’aniversari de l’assassinat de Guillem Agulló i es van produir a l’altura del carrer Còrsega amb Passeig de Sant Joan.

Segons Fernàndez, una persona vestida de negre i amb estètica militar li va barrar el pas, no el va deixar avançar i en un to amenaçant i actitud agressiva li va dir “sé quién eres perfectamente y te voy a dar una paliza ahora mismo (…) qué ganas tengo de acribillarte (…) te vamos a destrozar” amb el gest permanent intimidatori de dur-se la mà a la butxaca.

Finalment, davant l’aldarull, va fer el gest de marxar. Però va seguir l’itinerari de l’exdiputat, tornant-se a encarar dos cops més i prosseguint amb les amenaces de forma continuada i reiterada –“otro día”, “ya te ha llegado la hora”, “lo tuyo es de cuenta atrás”–, fins que l’actitud dels veïns el va forçar a marxar de nou. Encara mitja hora després, va tornar a aparèixer a les rodalies del domicili de l’exdiputat, on va ser fotografiat.

Fernàndez va denunciar-ho immediatament als Mossos d’Esquadra i la policia catalana va identificar el presumpte agressor. El denunciant va ser citat a comissaria per un delicte d’amenaces, entre d’altres, i el jutjat d’instrucció va tipificar els fets com un delicte d’amenaces lleu.

La Fiscalia Especial contra els Delictes d’Odi, però, va interposar recurs d’alçada valorant que es tractava d’amenaces greus que generen “un risc clar per a la seva integritat física a més de torbar la seva seguretat”. En l’informe presentat per Fiscalia es recorda i detalla que l’autor de les amenaces té una definida i clara relació amb cercles neonazis i d’extrema dreta espanyolista i que, entre el 2014 i el 2015, li van prohibir l’accés a l’estadi del RCDE, motiu pel qual evidencia el caràcter “d’un clar delicte comès per motius d’odi” i “clarament discriminatori”, que palesa “la serietat i versemblança de les amenaces patides pel periodista”.

La vista oral se celebrarà el proper 13 de desembre a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’acusació l’exercirà l’advocat Benet Sallellas. No és el primer cop que Fernàndez rep amenaces. De fet, el seu nom surt en la causa judicial oberta a Manresa, també per amenaces, contra l’expresident de Societat Civil Catalana, que sota un nom fals a Facebook amenaçava personalitats de l’independentisme.