Se'ls havia de jutjar avui per un delicte equivalent a una falta i en un jutjat d'instrucció, però a darrera hora s'ha acceptat el delicte d'odi i discriminació i el cas ha saltat a delicte greu i a un jutjat penal.

Els set activistes denunciats per amenaces i delictes contra els drets fonamentals van formar part de l'organització de la manifestació del 16 de març a Madrid.

El cas surt d'una denúncia de la policia i del testimoni de l'agrupació d'extrema dreta Hogar Social Madrid, que va presentar-se a la manifestació "L'autodeterminació no és delicte" i va intentar rebentar-la. Els organitzadors asseguren que la brigada d'informació policial de Madrid està "utilitzant" Hogar Social Madrid per presentar la denúncia i que, a més, es vol sumar un tercer delicte d'odi.

La membre d'Izquierda Castellana assegura que es tracta d'"una peça més de la causa general contra la democràcia i contra la dissidència política". De fet, avui quan s'ha sabut que el judici se suspenia per començar una instrucció que pot comportar penes de presó, entre els afectats s'ha dit clarament que això correspon a "qüestions polítiques".