El judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils començarà el 10 de novembre. L'Audiència Nacional així ho ha notificat ja a les parts.

Mohamed Houli Chemal i Driss Oukabir, dos dels supervivents detinguts pels Mossos d'Esquadra i presumptes membres de la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i Cambrils el 17 i 18 d'agost del 2017, s'asseuran al banc dels acusats pels delictes d'integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d'explosius i estralls en grau de temptativa, però no els jutjarà per assassinat. Al tercer acusat, Said Ben Iazza, el processen per col·laboració amb organització terrorista.

terroristes peatge cambrils

El jutge que va dirigir la instrucció considera que cap d'ells és l'autor de la mort de les 16 persones víctimes dels atacs a la Rambla de Barcelona. També els fa responsables dels 140 ferits en l'atemptat. Tots els autors de l'atac van morir abatuts pels Mossos d'Esquadra i el que es considera cervell dels atacs i líder de la cèlul·la, l'imam de Ripoll Abdelbaki es Satty, va morir en l'explosió del xalet d'Alcanar (Montsià).

 

 

Proves inadmeses

El jutjat no admet cap de les proves ni testimonis que demanen les parts, a excepció dels demanats per l'Ajuntament de Barcelona, que cita diversos Mossos d'Esquadra i agents de la Guàrdia Civil i que els magistrats admeten que declarin però com a pèrits. 

Els tres acusats estan a la presó des del 2017. Segons la investigació, la furgoneta que es va fer servir en l'atemptat de la Rambla de Barcelona es va llogar a nom de Driss Oukabir. Houli Chemlal va resultar ferit en l'explosió del xalet d'Alcanar en què va morir l'imam de Ripoll, considerat líder de la cèl·lula.

L'Audiència Nacional va tancar la investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils l'agost del 2017 el 7 de gener passat, i va enviar el cas a la secció tercera de la sala penal perquè comencés el judici. 

El judici es farà a la Sala 2 de l'edifici que té l'Audiencia Nacional a Sant Fernando de Henares, el mateix on es va jutjar el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, a partir del 10 de novembre. 

Terroristes abatuts

Younes Abouyaaqoub és l'últim terrorista que abat la policia. Els Mossos el localitzen el 21 d'agost, quatre dies després de l'atropellament massiu a la Rambla i hores després que el major Josep Lluís Trapero anunciés públicament que era el conductor de la furgoneta i demanés la col·laboració ciutadana. El troben a Subirats després de quatre dies de fugida a peu i en cotxe robat

La resta moren a Cambrils. Dos dels terroristes van deixar notes de comiat per a les seves famílies. Sabien que farien els atacs i que molt probablement hi perdrien la vida. De fet, s'havien preparat per morir.