L'imam de Ripoll, líder de la cèl·lula terrorista dels atemptats de Barcelona i Cambrils, pretenia immolar-se durant l'atac. Per això es va fer construir una armilla explosiva, segons consta en el sumari al qual ha tingut accés El Nacional

La investigació es basa en la declaració de Mohamed Houli Chemlal, l'únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar que la policia va detenir el mateix dia dels atemptats quan era a l'hospital de Tortosa.

Segons Mohamed Houli Chemlal, "a la casa hi havia una armilla bomba i qui la volia portar era Abdelbaki es Satty. I la volia per immolar-se". En el sumari consta que l'armilla bomba "estava ja preparada i tenia dins uns quants tubs de plàstic amb l'explosiu dins".

Houli Chemlal és el primer que implica directament l'imam en els fets i li dona l'estatus de líder.

Segons la seva declaració, Youseef Aalla, Mohamed HichamyYounes Abouyaqoub eren els que feien els explosius. Feien bombes de tub, "aquestes bombes de tub estaven embolicades en cinta adhesiva groga i dins dels tubs Mohamed Hichamy introduïa caixes petites de cargols (com a metralla, i d'aquesta manera poder provocar molt més mal als possibles afectats desencadenant amb això una autèntica massacre)". Aquests explosius "improvisats" tenien les metxes posades i les aconseguien dels petards tipus "tro".

metralla 17A

Els Mossos d'Esquadra van configurant els papers de cada un dels integrants de la cèl·lula a partir de les declaracions del supervivent i altres testimonis I conclouen que "Abdelbaki es Satty era la persona encarregada d'adoctrinar la resta d'integrants de la cèl·lula terrorista realitzant tota una tasca de proselitisme que, al seu torn, era continuat per Mohamed Hichamy, Younes Abouyaaqoub i Yousef Aalla".

El venedor d'or

Mohamed Houli Chemlal és també un dels terroristes que s'encarregava de vendre l'or de les joies que havien robat a Ripoll en una botiga de Vinaròs.

or 17A

Mohamed Hichmany era qui aconseguia material per a la fabricació dels explosius i es finançaven amb la venda d'articles d'or. Els venien en les poblacions properes a Alcanar i feien servir els diners que els donaven per les joies per comprar bombones de butà, que serien posteriorment utilitzades per cometre els atemptats terroristes.