Younes Abouyaaqoub és l'últim terrorista que abat la policia. Els Mossos el localitzen el 21 d'agost, quatre dies després de l'atropellament massiu a la Rambla i hores després que el major Josep Lluís Trapero anunciés públicament que era el conductor de la furgoneta i demanés la col·laboració ciutadana. El troben a Subirats després de quatre dies de fugida a peu i en cotxe robat. Younes Abouyaaqoub és qui mata Pau Pérez, un jove que aquella tarda aparcava a la Diagonal a la Zona Universitària i que va topar per casualitat amb el terrorista. El mata, li roba el cotxe i aconsegueix saltar el control de l'operació Gàbia. 

Només minuts abans havia atropellat centenars de persones a la Rambla, d'on va aconseguir fugir. Però com va sortir de la furgoneta sense que ningú li impedís el pas?

Younes Abouyaaqoub topa durant la seva escapada, abans d'entrar al mercat de la Boqueria, amb dues persones, segons detalla el sumari del cas, al qual ha tingut accés El Nacional.

La primera és un home que, en veure la furgoneta aturada al mosaic de Gaudí i amb el terrorista encara dins, obre la porta del vehicle. En aquell moment, la confusió era evident i les persones que hi havia a la Rambla no tenien la certesa de res, de si era un atemptat o si era un accident. Per aquest motiu es pot entendre la reacció d'aquest testimoni que es va apropar impulsivament al vehicle.

Segons relata el sumari, "les imatges constaten la clara intenció de l'autor de l'atemptat de prosseguir la marxa fent marxa enrere al vehicle, però va desistir finalment en veure que no podia, possiblement per avaria en el vehicle utilitzat com a arma homicida". I és llavors quan les càmeres més properes al lloc on hi ha la furgoneta graven l'escena.

Diu l'atestat dels Mossos d'Esquadra que relata els fets i que recull el sumari: "L'autor de l'atemptat, com es va veure atrapat en la seva furgoneta, va aprofitar per sortir del vehicle i es va trobar amb la presència d'una persona dirigint-se cap a ell i, en aquest moment, va aixecar la mà (segons la manifestació de la persona que es va acostar, l'autor de l'atemptat va cridar "Bomba... Bomba") amb una evident amenaça que portava una armilla amb explosius adossada al seu cos per ser explosionada i seguidament va abandonar el lloc dels fets corrent direcció a la Rambla cap a plaça Catalunya per la calçada esquerra i posteriorment canviant a la vorera dreta".

A un metre del terrorista

El testimoni explica en la seva declaració davant la policia que es trobava passejant per la Rambla i va observar "una furgoneta de color blanc atropellant la gent pel mig de la calçada". Relata com "la furgoneta es va aturar de cop i volta, a uns cinquanta metres del declarant". El testimoni explica a la policia com va sortir corrent cap a la furgoneta i va obrir la porta del conductor, "moment en què el conductor baixava del vehicle, i es va trobar tan sols a un metre d'ell".

És en aquest moment que Abouyaaqoub aconsegueix escapar al crit de "bomba... bomba". Segons el testimoni, ho repeteix diverses vegades mentre fa el gest que tenia una bomba lligada al seu cos. 

"El declarant, en veure que no tenia bomba, ha intentat agafar-lo, però ha estat impossible perquè ha sortit corrent direcció al Gòtic de Barcelona", prossegueix l'atestat.

furgoneta atemptat efe

5 segons clavant la mirada

En la seva fugida, i just abans d'entrar a la Boqueria, es va creuar amb un dels primers policies que van arribar al lloc dels fets.

L'agent és un mosso d'esquadra que anava a peu cap a la plaça de la Gardunya, "quan va observar l'actitud accelerada i sospitosa d'una persona (que va resultar ser el terrorista), que semblava amagar alguna cosa o objecte, observant al seu voltant i que mostrava un gest de satisfacció", detalla el sumari. "L'agent va arribar a estar a tan sols cinc metres de distància d'aquesta persona, amb el qual va creuar la mirada durant cinc o sis segons, però l'agent es va dirigir a atendre els ferits", prossegueix l'atestat.

boqueria1

Abouyaaqoub aconsegueix sortir de la zona zero i travessar la ciutat, però la seva identificació és qüestió d'hores.

L'agent va descriure aquest individu d'aspecte àrab, cabell curt i bru, curt pels costats i una mica més llarg a la part superior, ulleres de sol fosques amb varetes de pasta posades i samarreta a ratlles horitzontals blaves i blanques.

La descripció coincideix amb la de l'home que creua el mercat de la Boqueria i els Mossos comencen a partir d'aquí a seguir-li la pista.

Boqueria2

Sobre la pista d'Abouyaaqoub

El mosso identifica Youness Abouyaaqoub a partir de les imatges gravades a l'estació de servei on hi ha l'empresa de lloguer de furgonetes, de Santa Perpètua de Mogoda, enregistrades el dia abans. 

Les imatges mostren tres individus en dues franges horàries: 11:08:11 hores i 17.26:40 hores. Són Mohamed HichamyYounes Abouyaaqoub i Driss Oukabir.

foto benzinera

Els Mossos fan constar en el sumari que en el visionament d'aquestes imatges, l'agent policial va reconèixer "SENSE CAP MENA DE DUBTES la persona que s'observa vestit amb samarreta a ratlles horitzontals fosques i blanques i pantalons negres, com la mateixa persona que va veure el dia 17 d'agost del 2017 a la zona de la Rambla fugint del lloc de l'atemptat".

Localitzat i abatut a Subirats

A partir dels testimonis i les imatges es pot reconstruir sobretot la identitat del terrorista que conduïa la furgoneta, però la policia li perd la pista quan s'escapa de l'operació Gàbia a la Diagonal. 

El dilluns 21 de setembre, quatre dies després dels fets, els Mossos fan pública la imatge de Younes Abouyaaqoub i demanen la col·laboració ciutadana. Són prop de les dues del migdia. A les 16 hores hi ha prevista una nova reunió de coordinació policial i la Conselleria d'Interior cita els mitjans per a primera hora de la tarda per explicar novetats en el cas que n'hi hagi.

I quan tots els comissaris estan ja asseguts a la sala de reunions del Palauet d'Interior, Ferran López surt de la sala. El major Trapero no hi ha arribat a entrar. Patrícia Plaja, cap de premsa, fa un estrany moviment de celles i en pocs minuts salta el tuit de Mossos d'Esquadra anunciant un incident obert, ara, a Subirats.

El sumari recull que a les 15:36 hores del dia 21 d'agost del 2017 la Sala de Coordinació Policial rep la trucada d'un testimoni que explica que ha vist un home passejant per la zona de camps i vinyes propers a la localitat de Subirats, província de Barcelona, concretament a la C-243B, on es troba la benzinera Amatoil. 

La descripció facilitada pel testimoni es correspon amb Youness Abouyaqoub, integrant d'una cèl·lula terrorista adscrita al Daesh, que va cometre l'atemptat a la Rambla (Barcelona) i Cambrils (Tarragona) el dia 17 d'agost del 2017.

El sumari descriu detalladament com es localitza el terrorista i com se l'abat: "A conseqüència de l'activació del dispositiu antiterrorista amb motiu dels atemptats, es dona una ràpida resposta al requeriment, i diversos indicatius policials de la zona inicien la recerca d'aquesta persona. A les 16:11 hores un indicatiu de Seguretat Ciutadana de la localitat de Vilafranca el Penedès (Barcelona) localitza a Subirats una persona que es correspon amb la descripció facilitada pel testimoni. Tot seguit li donen l'alto, i aquest en fa cas omís. Segons després, aquesta persona es dirigeix cap a la patrulla cridant "allahu akbar", que és el crit que profereixen els terroristes gihadistes quan s'immolen i la patrulla s'adona que porta un cinturó explosiu adherit al seu cos. Davant el greu i imminent perill per a la seva vida, els agents de la dotació neutralitzen el terrorista".

L'atestat recull com els Tedax entren a analitzar els possibles explosius i, com, immediatament quan la zona ja és segura, s'identifica el cadàver: "Immediatament s'activa als artificiers de Tedax perquè verifiquin si el cinturó conté explosius en disposició d'explotar. Quan arriben els artificiers de Tedax activen el robot per desactivar el cinturó d'explosius. Després de fer les comprovacions, el robot conclou que el cinturó d'explosius és fals. A la primera inspecció al cadàver es localitzen tres ganivets de cuina. A continuació, després de comprovar que la persona que jeu a terra és morta, agents d'aquesta Instrucció realitzen un primer reconeixement visual i afirmen, a manca de necroressenya dactilar, que es tracta de Youness Abouyaqoub, el terrorista buscat pel Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional per ser l'autor de l'atemptat de la Rambla".