Avui, en el judici pels atemptats a Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017, han declarat els Mossos d'Esquadra i els Bombers que van quedar ferits en l'explosió de la casa d'Alcanar. Tots han estat reconeguts com a víctimes de terrorisme, bona part d'ells no poden seguir desenvolupant la feina que feien, i tot i que han cobrat part de la indemnització, els falta una altra part.

Algun d'ells nit tant sols ha estat reconegut com a víctima de terrorisme. En el judici es dirimeix, també, la indemnització dels ferits. És per això que a banda del que puguin aportar sobre l'autoria dels fets i la implicació dels acusats en la cèl·lula terrorista, se'ls pren declaració com a víctimes.

Les declaracions d'avui també han servit per veure com van lligat caps els Mossos d'Esquadra. Com van relacionar l'explosió de la casa d'Alcanar amb l'atropellament massiu a la Rambla. L'atemptat a Barcelona va coincidir en el temps amb una segona explosió a Alcanar mentre la policia recollia proves.

furgo abandonada Cambrils 17 A -ACN

El cap de la unitat d'investigació criminal de Terres de l'Ebre ha exposat que la furgoneta abandonada a Cambrils la tarda del 17 d'agost va ser determinant. Just després trobaven el passaport de Mohamed Houli, ferit a Alcanar, a la furgoneta de la Rambla, que acabaria de tancar el cercle.

 

La relació de l'explosió a Alcanar amb l'atemptat a la Rambla la va fer pública el major Trapero aquella mateixa tarda en la roda de premsa des del Departament d'Interior sorprenent tothom. Dies després es confirmava que l'imam de Ripoll, cervell dels atemptats, era a Alcanar la nit de l'explosió.

La segona explosió

24 hores després de la primera explosió a Alcanar, que va destruir pràcticament tota la casa, n'hi va haver una segona. S'estava fent una inspecció ocular, recollir proves i desescombrant amb una màquina retroexcavadora.

Avui, han declarat els policies i bombers, així com els operaris que estaven treballant a la zona. La majoria d'ells tenen seqüeles. Van perdre l'oïda i la visió momentàniament. Avui han recordat el moment.

 

Entre els mossos que han declarat, ha comparegut l'agent que va quedar més greument ferit. Un mosso a qui li han donat la invalidesa total.

 

El judici continuarà demà amb 27 testimonis més. Tots ells Mossos d'Esquadra, alguns dels quals declararan com a pèrits.