La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia del Col·legi d'Advocats de Barcelona ha reclamat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que enceti les accions disciplinàries adients contra el magistrat del judici del 17-A Félix Alfonso Guevara Macos. L'òrgan ha expressat la seva "profunda preocupació i rebuig" pel comportament del president del tribunal que està jutjant els atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. Ha assegurat que la respectabilitat d'un president de sala ha quedat caricaturitzada aquestes dies per les seves "intervencions fora de to, cridant i amenaçant" els advocats, als que se'ls han "vulnerat greument" els seus drets.

Ha considerat que el propi Guevara hauria de presentar públicament les seves "respectuoses disculpes" als advocats que s'han vist "violentats, pressionats i condicionats i a totes aquelles persones que han vist limitat el seu dret de defensa per aquesta actuació desmesurada i inadequada dins la sala de judici".

"La justícia és un servei públic i no un poder de l'Estat que imposa arbitràriament la seva voluntat, amb formes i expressions impròpies, abusant de les funcions que li han estat encomanades legalment", ha afegit.

No autoritarisme ni exabruptes

La Comissió ha apuntat que cal esperar dels jutges que resolguin els conflictes i debats jurídics "amb arguments també jurídics i no amb autoritarisme i exabruptes que els allunyin de la deguda imatge d'imparcialitat que han de mantenir". Ha afegit que l'advocacia ha de mostrar-se "activament en desacord" amb actuacions autoritàries de certs membres de la judicatura que impedeixen que la justícia sigui administrada d'acord amb el marc legal establert.

L'òrgan ha recordat que el Consell d'Europa ha recomanat prendre totes les mesures necessàries per respectar, protegir i promoure llibertat d'exercir la professió d'advocat "sense discriminació ni ingerència injustificada per part de les autoritats". Ha afegit que en diverses ocasions s'han denunciat aquestes pràctiques "antidemocràtiques" com una violació del dret a un judici just proclamat al Conveni Europeu de Drets Humans.

També han apuntat que l'Estat s'ha d'assegurar que els advocats puguin exercir la seva tasca professional "sense intimidacions, obstacles, assetjaments o interferències indegudes" i sense que estiguin exposats a persecucions o sancions administratives. La Comissió ha reclamat l'aplicació plena de tots els tractats internacionals i tot el dret europeu ratificat per l'Estat en relació a un judici just i la plena aplicació dels principis bàsics sobre la funció dels advocats de les Nacions Unides.