En un debat electoral per a les eleccions generals del 2023 marcat per l'absència d'Alberto Núñez Feijóo, Santiago Abascal ha assumit el rol de representant de la dreta, fins i tot en aquells temes que més distancien PP i Vox com és la violència de gènere, que els segons neguen. I Yolanda Díaz no ha dubtat a retreure al líder de la ultradreta espanyola que podria formar part del Consell de Ministres després de les generals aquesta negativa, recordant-li la xifra de dones assassinades a l'Estat des que es registren les xifres, 1.212, i també ensenyant-li una foto de dos dels consellers de Vox al País Valencià en el que aquests apareixen rient durant un minut de silenci en record a una dona assassinada a Antella. "Sap quan estaven somrient els seus consellers? Quan estaven en el minut de silenci a una dona assassinada. I amb el seu discurs estan provocant això. Deixin de riure's de nosaltres", ha exclamat Díaz, en un dels moments més tensos del debat que ha enfrontat a la líder de Sumar i al de Vox, mentre que l'encara president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mantingut en un segon pla a l'hora de confrontar amb la ultradreta pels drets de les dones.

🔴 Debat electoral, DIRECTE | Segueix el debat a tres sense Feijóo, amb Sánchez, Díaz i Abascal

Abans que Díaz li ensenyés a Abascal la fotografia dels dos consellers somrient durant el minut de silenci, aquest havia retret a Sánchez i Díaz els efectes no desitjats de la llei del només sí és sí, una de les normes estrelles d'Irene Montero al capdavant del ministeri d'Igualtat. El líder de Vox ha acusat al president i vicepresidenta d'haver posat en perill la llibertat de les dones per anar pel carrer, posant com exemple el cas d'un violador que havia sortit de la presó gràcies a la llei de consentiment. "Han posat a 117 monstres al carrer i han rebaixat les condemnes a més d'un miler. Han esborrat les dones", ha criticat Abascal, posant el dit a la nafra, ja que la figura d'Irene Montero i el seu veto explícit per part de la líder de Sumar ha estat una de les seves grans pedres a la sabata durant la campanya. 

Vox també ha volgut fer referència a la Llei Trans, una de les grans banderes del ministeri d'Igualtat, però Díaz li ha replicat ràpidament les desafortunades declaracions d'una diputada d'ultradreta assegurant que una de les portaveus de Sumar, Elizabeth Duval, és una malalta crònica només pel fet de prendre's hormones. "Les dones trans són dones, no estan malaltes", li ha recriminat Díaz, recordant a Abascal que l'OMS ja no considera que la transsexualitat sigui una malaltia. I tot i que ha volgut desviar el focus, parlant de les cures i de les feines de la llar, Abascal li ha exigit que expliqui que és per ella una dona, tot i que no ha rebut resposta. "La llei trans porta activistes a les escoles i confon als adolescents en un dels seus moments més difícils, condemnant-los a un tractament farmacològic", ha insistit Abascal.