La parodia de TV3 sobre la Verge del Rocío està sent munició per a la precampanya electoral andalusa. Lluny d’apaivagar-se, el soroll va in crescendo i alguns actors polítics, com el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, s’entesten en treure-li profit. En un esmorzar informatiu celebrat a Sevilla aquest dimecres, Moreno Bonilla ha carregat els neulers contra la Generalitat de Catalunya, a qui acusa de “faltar el respecte cap a altres terres d’Espanya”. “Em dol veure com una terra que ha estat tan cosmopolita, oberta i acollidora, avui està dirigida des de la intolerància”, ha etzibat el líder popular andalús.

En la intervenció, Moreno Bonilla ha tornat a criticar el to del gag que es va emetre al programa 'Està Passant' de TV3. Defensa que “no és només una mofa sobre la Verge del Rocío”, sinó també "és una mofa sobre les nostres creences i sentiments”. En aquest sentit, opina que el seu deure “és defensar-se quan algú es riu de nosaltres, dels nostres costums, del nostre accent i de la nostra manera de sentir les coses”.

En defensa de la infermera tiktoker

Aprofitant l’enrenou, el president andalús ha posat com a exemple la infermera de l’Hospital de la Vall d’Hebrón que, a través d’un vídeo a Tik Tok, va criticar els requisits lingüístics de saber el català per opositar al sector sanitari. Hi veu una “persecució hostil i agressiva contra una infermera andalusa” pel fet d’”expressar-se lliurement i criticar l’obligatorietat de parlar català sense ofendre ningú”. Per tot plegat ha apuntat també contra el govern espanyol, a qui “ha trobat faltar que jugués un paper molt més determinant a l’hora de defensar les singularitats i diferències que tenim entre els diferents territoris i comunitats d’Espanya”. Des de finals de març que la infermera tiktoker, que va assegurar que tenia por del sortir al carrer després de la denúncia pública, ja no treballa a la Vall d’Hebrón

Teresa Rodríguez se’n penedeix

La primera a queixar-se en públic va ser la portaveu d’Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, que aquest dimecres ha reconegut a RAC1 que “no va ser calcular” la repercussió que tindria la primera piulada. “No esperava que el meu tuit comencés una onada de catalanofòbia”, ha explicat en una entrevista, on ha lamentat que la seva aportació hagi provocat “un enfrontament entre andalusos i catalans”. “No m'esperava rebre aquesta allau de missatges per un context de catalanofòbia que jo no havia calculat ni previst".

Qui ha sortit en defensa del gag és el presentador de l’'Està Passant', Toni Soler, que ha aprofitat el programa d’aquest dimarts —el primer després de Setmana Santa— per fer una arrencada carregada d’esperit editorial. Soler ha atribuït la polèmica generada a "l'electoralisme". El presentador ha apuntat que just quan els polítics "estan en precampanya, els agafa per mirar TV3". "És casualitat? Jo crec que no", ha assegurat Soler, que també ha exigit disculpes a tots aquells que "han aprofitat això per arreplegar quatre vots".