Juan Luis Cebrián proposa "pacte nacional" del PSOE i Ciutadans al govern espanyol, els ajuntaments i les autonomies per lluitar contra l’independentisme. Al parer del director executiu del Grupo PRISA, l’independentisme és el “problema número u” al que s’haurà d’afrontar el nou executiu perquè amenaça la supervivència de l’actual estructura de l’Estat.

Cebrián, en un article publicat a El País sota el títol "Com defensar-se d'un cop d'estat", admet que l’independentisme compta amb el suport de “gairebé” la meitat dels catalans i fa una crida al sentit comú de cara als futurs pactes per formar el govern espanyol i els governs autònoms i locals, i apel·la tant el PSOE com a Ciutadans, als quals no s’està de picar-los el crostó.

Cebrián 1b

Crítiques a Sánchez i Rivera

Així retreu a Pedro Sánchez que intenti governar en solitari. “És una temeritat, no beneficia el país ni el seu propi partit”, afirma Cebrián, que sosté que “teòricament no té millor candidat per a un pacte que Ciutadans”. En aquest punt retreu als d’Albert Rivera la deriva que han fet recentment cap a la dreta i l’efecte electoral que ha suposat per al partit. “Un partit de les llibertats”, afirma el responsable de PRISA, que “semblava destinat a construir el que ja és en certa mesura: una formació liberal demòcrata, laica i progressista”.

Cebrián retreu a Ciutadans l’acord a la Junta d’Andalusia, i al PSOE la disposició d’alguns dels seus líders a buscar el suport parlamentari d’ERC o de Bildu. Acusa així els socialistes “de la seva poca fe en els valors fonamentals del nostre estat democràtic i de la seva indisimulada estima pel comandament, encara que sigui el d’una capelleta municipal”.

Lloança a Manuel Valls

“Els partits fidels a la Constitució, i desitjosos de reformar-la, estan obligats a establir sense cap mena de dubtes un cordó sanitari amb els que a dreta o esquerra només volen destruir-la o suplantar-la”, afirma Cebrián. D’això, assegura, gairebé ningú se n'ha adonat, excepte Manuel Valls. El directiu executiu de PRISA insisteix en el pacte que va fracassar el 2016.

Cebrián 1a