Revés a les pretensions de Ciutadans (Cs) perquè el Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) quedi fora del grup liberal europeu. La joventut liberal europea (LYMEC) ha acordat votar en contra de la proposta d’expulsar el PDeCAT de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates d’Europa (ALDE) al consell extraordinari que la formació té previst celebrar el 27 d'octubre a Brussel·les per imposició del partit d'Albert Rivera. 

La decisió es va prendre al Congrés de Tardor de la LYMEC, celebrat entre els passats dies 12 i 14 a Vílnius (Lituània), amb una votació de resultat inequívoc: 98 vots a favor de la continuïtat del PDeCAT a l'organització dels liberals europeus, 21 en contra i 34 abstencions. Va ser arran del debat obert per una resolució d’urgència presentada per la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), segons un comunicat d'aquesta organització juvenil.

La resolució aprovada expressa preocupació pel rerefons polític de la proposta d’expulsió, aposta perquè la família liberal europea sigui un punt de trobada plural i obert a una diversitat de posicionaments polítics, inclòs el sobiranisme democràtic català. En la resolució, la joventut liberal europea es compromet a votar a favor de la continuïtat dels demòcrates catalans a ALDE.

Congrés a Madrid

La votació sobre l’expulsió del Partit Demòcrata d’ALDE se celebrarà el 27 d’octubre a Brussel·les i necessitaria una majoria de dos terços per prosperar. Entre les organitzacions liberals hi ha malestar perquè aquest consell extraordinari s'ha afegit per pressions de Cs al consell ordinari que habitualment se celebra abans de cada congrés de l'ALDE. El congrés d'enguany se celebrarà el novembre al Madrid i Cs intentaria evitar amb el consell extraordinari, dedicat únicament a la qüestió de l'expulsió del PDeCAT, que aquest afer no monopolitzi l'atenció del conclave. La formació que lidera Albert Rivera és la que té ara més pes en els liberals europeus.