La JSC, les joventuts del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), reclama presó per al "xoriço" de Joan Carles de Borbó, segons un tuit que han publicat en el seu compte en aquesta xarxa social.

A més, exigeixen que se li retiri el títol honorífic de rei emèrit, així com que se'l jutgi com a qualsevol altra persona i, també, que "retorni tots els diners que ha robat". 

Actualment, a Suïssa hi ha una investigació oberta contra l'antic monarca per una donació de 100 milions d'euros que li hauria fet l'Aràbia Saudita a través d'una fundació panamenya.   

En un comunicat publicat al seu web, la Joventut Socialista de Catalunya posa de manifest que "l’actual Regne d’Espanya és el més caduc i carca que hi ha", per la qual cosa defensen que l'estat espanyol ha d'avançar cap a "un model de país basat en una república federal, democràtica i social". En aquest nou sistema, exposen, cap persona ha d'estar per sobre d'una altra ni tampoc valdrà "amagar-se darrere de corones per eximir-se de tota mena de delictes". 

També, recalquen que la monarquia no els representa i, encara menys, una que "ha estat liderada per un home que ha utilitzat la seva posició i, per tant, els ciutadans que ha dit representar, per beneficiar-se'n personalment". En aquest sentit, argumenten que la "justícia ha de ser igual per a tothom i cal demostrar-ho".

Missatge a Felip VI

També han tingut paraules per a l'actual Rei, que avui ha visitat Santa Maria de Poblet, en el marc d'una gira que està fent per totes les comunitats autònomes, que es va iniciar amb la fi de l'estat d'alarma. En un primer moment, estava previst que visités Figueres i Barcelona el passat divendres, però després que s'organitzessin diverses manifestacions a ambdues ciutats, les va desconvocar. 

"S'han acabat les ximpleries. Demanem que se li retiri el títol de Rei Emèrit, que retorni tot el que ha robat i que sigui jutjat com qualsevol altra persona del nostre país. I al seu fill, avui de visita per Catalunya, li demanem que denunciï públicament el comportament del seu pare i que es comprometi a retornar euro a euro tot el que va robar durant el seu regnat", emfatitzen les joventuts del PSC en el comunicat.

Així mateix, afegeixen: "La nostra història la volem escriure nosaltres. Ho tenim molt clar: serem les i els protagonistes del canvi que ens permeti aconseguir la Tercera República".

Les joventuts socialistes no són els únics que creuen que podrien existir motius per portar el rei emèrit als tribunals. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ordenat a la seva defensa, encapçalada per Gonzalo Boye, que analitzi si existeixen motius per presentar una denúncia contra Joan Carles de Borbó, la seva examant Corinna zu Sayn-Wittgenstein, així com altres persones que hagin "participat, ajudat, cooperat o encobert les pràctiques corruptes".