Si hi ha un tema que està causant els majors desacords entre la CUP i el Govern en plena negociació per als pressupostos de la Generalitat són els macroprojectes i iniciatives com la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern que defensa l'Executiu i que la CUP rebutja. I la discrepància amb aquesta candidatura no és només de la CUP, sinó que les mateixes joventuts d'ERC, el Jovent Republicà, s'hi han posicionat en contra, tot afirmant que són un projecte que veuen innecessari i que perpetra un "sistema caduc que fomenta un model econòmic poc productiu i insostenible".

Fa poc més d'una setmana, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, deia durant la Trobada Empresarial del Pirineu que els Jocs Olímpics d'Hivern "són una oportunitat", i que és un error pensar que només impliquen els 15 dies de l'esdeveniment, ja que assegurava que representaran un desenvolupament econòmic per a la zona, generant infraestructures que després es podran mantenir. Un regidor de la CUP, llavors, va irrompre en l'acte carregant contra el projecte.

Ara els joves d'ERC han explicat a ElNacional.cat que han traslladat la seva posició contrària a la candidatura en els espais corresponents de l'organització, i expliquen com en algunes coses coincideixen amb el partit, com per exemple en el fet que Aragonès assegurés que compten amb el compromís del Comitè Olímpic Internacional (COI) que seran un nou model de Jocs Olímpics: "No es tracta d'operacions urbanístiques i construir noves infraestructures que després quedin abandonades", deia el president republicà.

Malgrat això, però, el Jovent Republicà explica que veu difícil d'aconseguir aquest nou concepte de Jocs Olímpics i per això la seva posició és contrària. En un comunicat que han difós a les xarxes socials, apunten també que aquests jocs impliquen molta inversió, un greu impacte mediambiental, i que a sobre els beneficis econòmics pel territori seran escassos: "En un context de greu crisi ecològica com el que vivim, no veiem cap mena de sentit a la confecció d'un projecte que genera major dependència de la neu", i demanen deixar de veure la muntanya com un "parc temàtic, un jardinet d'esbarjo i divertiment".

Així mateix, alerten que la massificació que ja pateixen cada hivern a la zona es veuria "molt agreujada", perquè posaria en perill la subsistència de diverses espècies, i també exposen que, davant d'un despoblament galopant fruit d'una manca de serveis de qualitat i una economia poc diversificada, no es pot continuar apostant únicament pel turisme de la neu: "El turisme que volem pel Pirineu ha de ser de qualitat, sostenible i desestacionalitzat". 

"Uns jocs d’hivern difícilment podran tenir un impacte positiu al territori més enllà de l’any de la seva celebració i agreujaran encara més l’estacionalitat que caracteritza l’activitat turística en aquestes comarques", afegeixen els joves d'ERC, que insisteixen que veuen innecessari un projecte d'aquesta envergadura, "que tot i suposar una de les majors inversions econòmiques pel Pirineu, no l'acostarà cap al model territorial" que defensen.

En la imatge destacada, la portaveu del Jovent Republicà, Kènia Domènech / Jovent Republicà