L'anunci del president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre que ja ha enviat una carta al president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, per tal que Catalunya aculli els Jocs Olímpics i Paralímpics d'hivern del 2030 ja ha provocat una primera reacció de la CUP, soci clau del Govern en aquesta legislatura.

A través d'un fil de Twitter, el diputat Pau Juvillà ha reiterat el posicionament contrari dels anticapitalistes al projecte i ha advertit sobre els seus mals: especulació, precarietat i opacitat. "Molt honorable president Aragonès, els JJOO d'hivern són un altre macroprojecte basat en un model econòmic de massificació turística i especulatiu", ha començat.

pau TUIT

"La CUP i entitats ecologistes portem temps dient que estem en contra dels JJOO d'hivern. Aprofundeixen en un model econòmic de massificació turística, especulació i precarietat així com destrucció del territori", ha continuat.

Juvillà ha advertit que allotjar els JJOO "aprofundeix en un monocultiu turístic" i ha recordat que el PIB del país basat en aquest sector és de l'11%, mentre que en les comarques on es pretén fer l'esdeveniment el percentatge es dispara. "A l’Alt Pirineu i Aran és del 25% del PIB. Amb un 42% a l'Alta Ribagorça, un 40% a l'Aran i 33% al Pallars Sobirà", ha indicat.

Opac i insostenible

El parlamentari anticapitalista també ha denunciat que el projecte s'ha fet amb opacitat i sense la participació del territori. "A més, provoca èxode rural i envelliment de la població, consum massiu de recursos i inversions basades amb els “turistes” i no amb les veïnes (escoles, hospitals, transport)", ha afegit.

Per aquest motiu, els anticapitalistes, tal com ha recordat Juvillà, creuen que el projecte ha de ser sotmès a un referèndum a les comarques on es farà i han acusat la Generalitat i el COI de no aclarir quin ús tindrà les infraestructures que es creïn un cop acabats els JJOO. "Cal avançar cap a un nou model sostenible i de proximitat, que respecti la natura, diversifiqui l’economia local i aposti pel sector primari i secundari vinculats al territori", ha sentenciat.

Precisament, el cupaire Xavier Pellicer va recordar que fer un referèndum sobre els JJOO va ser aprovat en una moció al Parlament impulsada pel mateix grup anticapitalista el juliol del 2019.

També la diputada Eulàlia Reguant ha carregat contra el projecte -i contra la inversió anunciada pel Circuit de Catalunya- i ha acusat el Govern de no prendre decisions que apostin "per un nou model productiu orientat a la democratització, relocalització, mutualització i transició ecosocial de l’activitat econòmica".

reguant TUIT

 

Imatge principal: la diputada de la CUP Eulàlia Reguant en un ple al Parlament / Foto: ACN