El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha vinculat la transferència de presons a Euskadi amb una "amnistia encoberta" als presos d'ETA en un acte a Bilbao, en el qual ha estat increpat per un jove: "Sou uns racistes, aquí sobreu", li ha dit.

L'incident s'ha produït durant la participació d'Espinosa dels Monteros, juntament amb la parlamentària basca de Vox Amaia Martínez, en una taula informativa que la formació ha instal·lat al carrer a Bilbao, al Puente del Arenal, davant el teatre Arriaga.

 

Un jove se'ls ha apropat i s'ha encarat amb els membres de Vox que ha titllat de "racistes" abans de ser apartat, sense més incidents, per un agent policial. "No vinguis a buscar aspra", li ha contestat Espinosa de los Monteros.

En declaracions posteriors als periodistes, el dirigent de Vox s'ha referit a l'incident amb un jove "d'aparença marroquina" amb "una enorme agressivitat, molt envalentit", segons ha indicat, "per les polítiques que els estan reforçant en la seva capacitat de generar, en aquest cas, violència política."

"Amnistia encoberta"

Al l'acte, Espinosa de los Monteros ha criticat la transferència de les competències de presons a Euskadi i l'ha vinculat amb una "amnistia encoberta". Segons ha afirmat, l'acostament de presos d'ETA al País Basc, "ho podem entendre" en les circumstàncies "adequades", en el cas de qui ha comès un delicte "fa molts anys, ha complert gran part de la seva pena, ha mostrat penediment, ha col·laborat amb la Justícia i ha intentat reparar les víctimes".

Ha considerat, tanmateix, que "el que es produeix aquí no és això, sinó una amnistia encoberta perquè estan portant tots els terroristes amb delictes més greus a canvi de res i amb la intenció clara de posar-los al carrer el més aviat possible". Segons el seu parer, la transferència de la competència de presons al País Basc és "un escàndol" ja que "si s'apropen els presos i a continuació es transfereix la competència de presons, ja sabem el que ve".

Segons la seva opinió, el moment del traspàs "no és casual" i s'emmarca en les "concessions" que fa el PSOE a canvi de suports puntuals en el Congrés. Per a Espinosa de los Monteros, el govern espanyol "va cedint davant dels xantatges dels grups separatistes que el pressionen al Congrés". "Es vol blanquejar la història d'aquests individus amb delictes molt greus i tot per interessos de permanència un temps més a la Moncloa de Pedro Sánchez".

 

Imatge principal: Un jove increpa el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros / Foto: Efe