“El servei de Renfe és patètic. És típic d’un país bananero”. Així s'expressava l'any 1992 l'actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, quan era tertulià a la Ràdio de Matadepera. En aquell moment poc es deuria pensar que ara seria el titular de la cartera de la Generalitat de qui depèn aquest servei. El programa El Suplement de Catalunya Ràdio ho ha recordat avui en una entrevista enregistrada amb el conseller, on el tall de veu del 1992 apareix al minut 14.

En aquella època Rull era un jove de Terrassa afiliat a la JNC, però no va tenir cap càrrec dins l'organització fins dos anys més tard. En aquella tertúlia, Rull es mostrava absolutament indignat pel mal funcionament dels passos a nivell de la Renfe. Explicava que havia estat uns 17 minuts esperant a que s'aixequés una barrera, tot i que durant aquell temps només havien passat dos trens molt dilatats en el temps, i que per això havia arribat tard al programa.

L'actual conseller qualificava de "patètic", "lamentable" i "ridícul" el funcionament d'aquest servei mentre assegurava que no era propi "d'un país civilitzat" i "desenvolupat" i insistia que "no hi ha dret". Rull assegurava que el pobre funcionament de la Renfe d'aquell moment l'indignava i que li havia agafat "un atac d'histèria" davant la impotència de veure que la barrera no s'aixecava.

Qui en aquell moment segurament no s'imaginava que algun dia això podria estar, en part, a les seves mans, ha assegurat durant l'entrevista que estava "molt emocionat" de "tenir la possibilitat de poder servir el país en un moment tant transcendental com aquest" i ha remarcat que és "tot un orgull".