La imatge d’Espanya a l’exterior està molt tocada. El descrèdit internacional va en augment i aquest diumenge mateix, el diari ‘El Mundo’ ja ha admès que la sentència contra la cúpula independentista serà tombada a Estrasburg a curt termini. A aquest estat d’ànim s’hi afegeix, també en el mateix mitjà, l’exministre Josep Piqué, que afirma contundent que avui en dia, Espanya, “amb els dubtes en la seva cohesió, no inspira credibilitat” i que "sense Europa, estaria condemnada a baixar a segona divisió immediatament".

Piqué, que va ser ministre d’Indústria i Energia, Afers Exteriors i Ciència i Tecnologia en els governs de José María Aznar entre 1996 i 2003 a més de president del Partit Popular a Catalunya en el període del 2003 al 2007, protagonitza a ‘El Mundo’ una llarga conversa amb Martí Savalls que contempla força temes d’actualitat, des de geopolítica i inversions fins als canvis que ha patit el món a causa de la pandèmia del coronavirus. Amb tot, l’atenció se centra en els seus punts de vista sobre Espanya i Catalunya, on l’exministre aprofita per qüestionar la credibilitat de l’Estat espanyol en l’actualitat, la dimensió internacional del cas català i encara es treu alguna espineta històrica, en considerar que el seu partit va ser "exclós” en la negociació de l’Estatut aprovat el 2006.

Espanya, país de segona divisió?

"Espanya sense Europa estaria condemnada a baixar a segona divisió immediatament", admet Piqué en iniciar un bloc de la conversa sobre Espanya, on accepta que “l’aposta europea d'Espanya és una aposta política vital que garanteix la seva prosperitat, cohesió i fins i tot democràcia”. Per l’exministre, Espanya només se salva per l’aixopluc del Banc Central Europeu, i tot i no veure riscos d’antieuropeisme, considera que cal tenir una política exterior “sòlida i amb credibilitat” i que ara no es dona aquesta condició, perquè "no pot haver-hi política exterior sense cohesió interna".

Per a Piqué, el principal problema d’Espanya és que “un país que està amb dubtes constants sobre la seva cohesió interna és un país que no inspira credibilitat”.

Catalunya, “un problema de política exterior”

Malgrat que la línia oficial de la política exterior espanyola tant amb el PP com amb el PSOE ha estat sempre que el cas de Catalunya és un afer intern, aquesta mateixa setmana Pablo Casado ja ha admès que es tracta d’un problema europeu. I Piqué també ho veu així: “El problema de Catalunya és un problema de política exterior i també un problema que afecta vitalment el nostre paper a Europa”. De fet, assegura que “les interferències externes respecte al procés de Catalunya busquen afeblir Espanya perquè afeblir Espanya és afeblir Europa”.

En aquest context, l’exministre considera que la situació a Catalunya no té solució “a curt termini”, ja que aquesta només podrà arribar “per una reflexió interna de la societat catalana” i considera que “l'única possibilitat és que hi hagi un decantament que només es pot expressar a les urnes”

Per a Piqué cal que “sorgeixi la necessitat de que ens cal superar aquesta divisió i que, per tant, no podem plantejar coses que tot el món sap que són impossibles”. A partir d’aquesta referència implícita a la independència, l’exministre s’abona al discurs espanyolista segons el qual “massa sovint es parla de Catalunya quan s’està parlant de la Generalitat de Catalunya”, perquè, a parer seu, “no ens hem d’oblidar mai d’aquesta altra meitat de la societat catalana que vol seguir sent espanyola i formant part de la UE”.

Jocs de mans amb l’Estatut del 2006

Sobre el tema català, a més, Piqué malda per treure’s una espina clavada des de fa més de 15 anys, quan el seu partit va ser l’únic que no va voler negociar el nou Estatut, tot assegurant que un nou plantejament del govern d’Espanya, “no només ha d’incloure aquest consens intern sobre un futur compartit i compartible, sinó que ha de ser producte del consens bàsic al Parlament espanyol”. “Ja es va voler fer el nou Estatut [el del 2006] excloent el PP, no repetim ara aquell error”, afegeix Piqué, que tot seguit afirma que “només s’autoexclouen els radicals”, oblidant, això sí, que va ser el PP qui es va situar fora del consens en la negociació de l’Estatut.

 

Imatge principal: Josep Piqué en una imatge del 2017 / ACN