El regidor cupaire Josep Garganté deixarà de ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona. Segons ha informat el partit anticapitalista, Garganté assistirà al seu últim ple com a regidor el proper 26 de maig, encara que no abandonarà altres activitats polítiques com la seva militància en la CUP-Capgirem i la seva pertinença al Consell d'Administració de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Garganté ha fet un balanç del seu pas pel consistori assegurant que li ha servit per adonar-se que "la falsedat dels polítics professionals, els nous o els vells, és tan gran que es fa bastant insuportable" i ha posat al mateix sac govern i oposició. 

La CUP ha informat que anunciarà pròximament el nom de la persona que el substituirà en el grup municipal, del qual també formen part les regidores María José Lecha i Maria Rovira, que continuaran als seus llocs. En principi, seguint l'ordre de la llista municipal amb què es va presentar la CUP el 2015, qui l'hauria de substituir seria l'actual diputada en el Parlament Eulàlia Reguant.

Els motius de la renúncia

El 2015, Josep Garganté es va presentar com a número 3 en la llista de CUP-Capgirem Barcelona. Els bons resultats de la formació anticapitalista a Barcelona (7,42%) van permetre l'entrada de Garganté en el consistori. Després de la seva incorporació al ple, l'anticapitalista va demanar a l'organització poder continuar treballant de manera parcial com a conductor d'autobús en TMB i limitar a mig mandat la seva presència en el consell municipal. I així ha estat.

Des de la formació esquerrana, la marxa de Garganté es veu com una peça del procés de relleus de càrrecs polítics que afecta també el seu secretariat municipal i les conselleries de districte. La dinàmica de recanvis que practica habitualment la CUP tant a nivell municipal com nacional.

El secretariat municipal, que ja ha tingut algun relleu dels seus membres durant aquests dos anys per motius personals, es renovarà a començaments del mes de juny, coincidint amb la celebració d'una conferència política de la CUP-Capgirem Barcelona. Quant a les conselleries de districte, recentment s'han renovat els membres de la CUP als districtes de Sants-Montjuïc, Ciutat Vella i Horta-Guinardó.

Garganté, l'antisistema

Josep Garganté va iniciar el seu camí per l'Ajuntament de Barcelona sense deixar indeferent a ningú. El seu estil, amb el cap rapat i el cos ple de tatuatges, juntament amb la seva particular forma d'expressar-se, no ha deixat indiferent a cap formació. Combatiu i dur, el regidor ha afrontat diversos processos judicials en els últims temps, com el possible cas de coaccions a un metge perquè modifiqués el contingut d'un informe sobre un manter.

Malgrat que Garganté no compta amb una llarga trajectòria en el sí de la CUP, té un destacat passat com a sindicalista: el regidor es va unir als 18 anys a CCOO, sindicat que va abandonar per a posteriorment incorporar-se a l'anarquista CGT. Finalment, es va acostar a l'organització COS, molt més radical.

En el ple de l'Ajuntament, ha protagonitzat moments d'especial tensió, com quan va llançar bitllets falsos per criticar la candidatura de Barcelona als Jocs Olímpics d'Hivern.