El govern espanyol no creu en la utilitat de la taula de diàleg. Aquesta és la conclusió de l'exvicepresident primer del Parlament, Josep Costa, un dia després de la trobada entre ambdues delegacions.

En una entrevista al programa Més 324, ha retret els caps dels executius, Pedro Sánchez i Pere Aragonès, que no formessin part de la taula després de la reunió privada prèvia a aquesta: "Si fos important, els dos presidents s'hi haurien quedat", ha assegurat.

En aquest sentit, ha declarat que "ja sabíem que no hi havia un consens al món independentista sobre la utilitat d'aquesta taula, però ara ha quedat de manifest que el govern espanyol tampoc se la creu gaire".

El cafè amb Illa

D'altra banda, ha fet referència a la imatge de Sánchez fent un cafè amb líder del PSC, Salvador Illa: "Que el president del govern espanyol es faci una foto i vagi a fer un cafè a una terrassa, ja diu mot".

La plantada al TSJC

Durant l'entrevista, també s'ha abordat la qüestió de la seva plantada al Tribunal Constitucional de Justícia de Catalunya (TSJC). I és que Costa no es va presentar a la declaració prevista pel passat dimecres a la tarda.  

"Jo crec que calia un gest polític de dir-li al Tribunal Superior de Justícia que fins aquí podem arribar", ha justificat Costa.

"No poden interferir en el funcionament del Parlament i ja fa massa temps que ho fan. Fins i tot creuen que no cal ni justificar-ho. De tota la vida és respectat que els diputats són inviolables pels vots i opinions emesos en els exercicis dels seus càrrecs", ha continuat.  

Confiança en la justícia europea

Segons la seva opinió, als tribunals espanyols "no hi ha la més mínima garantia de justícia, que s'apliqui de forma neutral la llei".

"Tot això forma part de la persecució política de l'independentisme. No tinc cap mena d'esperança que els Tribunals Espanyols m'escoltin. Sí que ho faran a Europa, de fet, ja ho estan fent. Com més aviat acabem amb la farsa judicial que s'està produint aquí, abans podem discutir-ho a Europa, que és on es resoldrà", ha sentenciat. 

La via de Costa

Josep Costa va portar la causa al Tribunal Constitucional perquè la suspengui i obrir així la via d'Europa per presentar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Segons l'escrit presentat al TC, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, al·lega una "infundada persecució penal", "contaminació i falta d'imparcialitat" i una vulneració dels drets humans, que és la que es vol portar a Europa. Els advocats, entre els quals hi ha Gonzalo Boye, reclamen com a mesura cautelar la suspensió de la causa que aquest dimecres tenia una de les parts fonamentals amb la declaració dels acusats per poder traslladar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans. 

 

Imatge principal: Josep Costa al programa 324 / TV3