El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va presentar ahir a la reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb un document sota el braç, la famosa Agenda per al retrobament. Un document de 27 pàgines que en la seva introducció proclama que "l'Espanya autonòmica de la cogovernança, reconeguda a la Constitució espanyola, és el millor marc possible per reconèixer l'enorme i rica diversitat territorial d'Espanya, consolidar els drets i les llibertats dels nostres compatriotes, crear oportunitats i garantir la convivència d'una societat plural com és la societat catalana".

El text, que recull bona part de la intervenció que Sánchez va protagonitzar durant la roda de premsa a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, es felicita que després "d'una dècada de crisi a Catalunya" gràcies al retrobament la societat catalana viu amb més tranquil·litat que el 2017. A més, afegeix, la crisi provocada per la pandèmica de la covid ha ressituat les prioritats. 

L'objectiu del Govern d'Espanya és "reduir la distància afectiva entre catalans i entre una part dels catalans i la resta d'Espanya" i que Catalunya "s'incorpori a la recuperació justa". "L'Agenda per al Retrobament pretén assentar les bases d'un projecte d'unitat, un projecte per recobrar afectes i de compartir un futur comú que només pot basar-se en el diàleg i la confiança mútua".

 

El document no destaca per la seva originalitat, atès que en el text es recorda que ja es va presentar el 6 de febrer del 2020 i que recull les respostes de l'estat espanyol a les demandes dels successius Governs de la Generalitat: els 23 punts que va portar Artur Mas a Mariano Rajoy el 30 de juliol del 2014, els 46 que Carles Puigdemont va entregar a Rajoy el 20 d'abril del 2016, i el document que Quim Torra va lliurar al mateix Sánchez el 20 de desembre del 2018.

El text es refereix un cop al president, Pere Aragonès. És el punt referit als Jocs Olímpics d'Hivern, on s'assenyala textualment: "El PG [en referència al presidente del gobierno] dio su apoyo a la candidatura en su reunió con Aragonés [sic]".

No hi ha ni una sola referència a les reclamacions referides a l'autodeterminació, el referèndum o l'amnistia. Pel que fa a la resta, davant de cada proposta garanteix una resposta sempre "dins del marc de la nostra Constitució i de l'Estatut d'Autonomia".

 

A la imatge principal, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president, Pere Aragonès, ahir al palau de la Generalitat / Sergi Alcàzar