El jurista Josep Costa s'ha mostrat indignat amb la cimera que ahir va mantenir el president espanyol, Pedro Sánchez, amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i no ha dubtat a comparar el líder del PSOE amb el rei Joan Carles, fugit als Emirats Àrabs.

"Del president més progre del món (Sánchez) llepant el cul a un dictador genocida (Erdogan) per vendre-li armament, com un vulgar Juan Carlos, no sé si em fa més fàstic la seua caradura o el silenci i passivitat dels “estadistes” que l’han investit i el mantenen al poder", ha indicat el qui va ser vicepresident del Parlament en al·lusió als comuns i ERC.

Josep Costa

 

Sánchez i Erdogan van analitzar en la seva trobada el futur de les relacions entre els dos països en matèria de defensa. L'empresa espanyola Navantia ha acabat aquest any un petit portaavions turc. I Erdogan va anunciar que vol seguir comprant armament a Espanya. “Si Déu vol, en acabar aquest projecte, tenim l'objectiu de fer un [portaavions] més gran. També hem parlat de poder tractar en el futur el projecte d'un submarí. I hem vist que podem treballar amb la qüestió dels drones”, va dir el president turc, sense donar-ne més detalls. 

Efectivament, Turquia està construint actualment a les drassanes SEDEF d'Istanbul el portaavions TCG Anadolu, dissenyat per Navantia sobre la base del portaavions Juan Carlos I, amb un contracte de transferència de tecnologia que també preveu el subministrament de 5 grups dièsel-generadors així com assistència tècnica. Per a Erdogan, aquest portaavions no és gaire gran i en vol un altre de més eslora.

Sánchez va destacar en la roda de premsa que “Turquia no és només un veí, sinó un soci i aliat imprescindible per a la Unió Europea”. Per això, Sánchez ha animat "a perseverar en l'esforç per aquest acostament progressiu", i es va oferir a treballar junts perquè aquesta agenda tiri endavant.

Bombardeig amb 25 caces 

 

Turquia va envair el 2019 el Kurdistan sirià. Les Forces Aèries de Recep Tayyip Erdogan van atacar d'aquesta manera les milícies kurdes del nord de Síria amb bombardejos a les ciutats de Tal Abyad, Serê Kanye (Ras al Ain), Qamishli i Ain Issa. En aquests bombardejos, perpetrats per fins a 25 caces turcs i que van denunciar les milícies kurdes, van morir dos civils i un milicià kurd. També van resultar ferits quatre civils més entre els quals hi havia un menor de 16 anys. 

L'ofensiva va provocar desplaçaments massius a la zona. "Els civils a tota la frontera de Síria amb Turquia tenen por i ha començat una onada de desplaçaments", va indicar el Centre de Coordinació i Operacions Militars de les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança liderada per kurds.