L'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa ha recorregut que el jutge que va ser apartat del seu cas per sospita de falta d'imparcialitat decideixi els seus magistrats suplents. La sala de recusacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acordar el passat 30 de juny recusar el president de l'alt tribunal català, Jesús María Barrientos, del judici a l'expresident del Parlament Roger Torrent i als membres independentistes de la seva Mesa -entre ells, Costa-, en veure "compromesa" la seva "aparença d'imparcialitat" per abandonar el 2018 un acte en el qual Torrent va parlar de "presos polítics". La setmana passada, el TSJC va tornar a donar la raó a Costa i va apartar al magistrat Carlos Ramos del judici per desobediència a Torrent, Costa i altres exmembres de la Taula.

Costa ha atribuït la designació dels nous magistrats suplents a Barrientos, fet que considera "absolutament inaudit i irregular", per la qual cosa ha decidit interposar un recurs contra la proposta de substituts. Des de Twitter, Costa ha explicat la seva decisió de presentar un recurs d'alçada davant el Consell General del Poder Judicial, que disposa d'un termini màxim de tres mesos per dictar i notificar la seva resolució. "És absolutament inaudit i irregular que un magistrat recusat i apartat d'una causa triï qui l'ha de substituir. Per això he interposat un recurs davant el Consell del Poder Judicial contra la decisió de Barrientos de proposar magistrats suplents per jutjar-nos els dies 5, 6 i 7 d'octubre", ha exposat. 

Costa s'està preparant molt minuciosament l'embat judicial que l'espera. Després d'aconseguir expulsar el segon jutge del TSJC, Carlos Ramos, pel judici que s'ha de celebrar contra els membres de la Mesa del Parlament que va presidir l'ara conseller d'Empresa, Roger Torrent, l'estratègia per guanyar té un recorregut marcat: "Amb el meu equip sempre hem dit que no reconeixem l’autoritat d’aquest tribunal per jutjar els acords del Parlament. No per jutjar-me a mi com a persona física, que no soc ningú i ara mateix no tinc cap càrrec executiu, però és que el que s’està jutjant són els acords del Parlament. S’està dilucidant el caràcter delictiu d’uns acords parlamentaris, i sempre he dit que el TSJC no té jurisdicció ni autoritat en això. Aquesta serà la línia de defensa que durem fins al final, a part que s’estan carregant la separació de poders: hi ha una ingerència del judicial en el legislatiu, s’estan carregant la democràcia representativa". L'exvicepresident primer del Parlament considera que, malgrat tot, no considera que el judici pugui ser just: "Tot aquest procediment està viciat, començant pel fet que la part denunciant és el mateix Tribunal Constitucional.