Josep Borrell ha estat vetat a Israel pel conflicte amb Palestina, segons han explicat fonts oficials a Efe. Concretament, el govern israelià s'ha negat a rebre una visita oficial de l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors — com a resultat de les seves posicions i recents declaracions sobre l'escalada de violència entre israelians i palestins. És veritat que no hi ha hagut una petició formal per part de Borrell per a una visita oficial, però sí que ha existit una demostració d'intenció després de l'inici del mandat de l'executiu de Benjamin Netanyahu.

Què passa a Israel?

És a dir, que el dirigent europeu va intentar buscar dates adients per a un viatge i el govern israelià va respondre que el cap de la diplomàcia europea "no serà invitat per a una visita oficial". Les fonts consultades per Efe han explicat que els motius de la negativa a Borrell es deuen a les posicions i declaracions que recentment ha esgrimit sobre el conflicte amb els palestins. "No hi ha raó per premiar-lo per aquesta conducta", han afegit. Quedi clar que el dirigent europeu no té pas negat l'accés a Israel, de manera que sí que se li permetria portar a terme una visita personal.

Tensa trucada entre Borrell i Cohen

La informació ha arribat després d'una tensa trucada telefònica entre Borrell i el seu homòleg israelià, Eli Cohen — qui li va recriminar amb vehemència les postures de la Unió Europea sobre el conflicte entre Israel i Palestina, que són "desequilibrades" i suposadament contribueixen a la violència. Cohen també va expressar el seu emprenyament per les comparacions del cap de la diplomàcia europea, "comparant actes terroristes palestins contra israelians amb les activitats antiterroristes de les Forces de Defensa d'Israel". Un altre element que ha aixecat polseguera en el govern israelià són les recents declaracions per part del lideratge europeu sobre la polèmica reforma judicial impulsada pel govern extremista de Netanyahu, de manera que el ministre d'Exteriors s'ha regirat per demanar "la intervenció de la UE en afers de política interna israeliana".

El Parlament Europeu va acollir aquest dimarts el debat "Deteriorament de la democràcia a Israel i les conseqüències en els territoris ocupats", cosa que també ha fet emprenyar les autoritats israelianes. Per la seva banda, Borrell ha defensat que l'Eurocambra "és lliure de debatre tot el que consideri important". "Estava preocupat i es preguntava per què el Parlament Europeu interfereix en els afers interns d'Israel, una vegada més culpant-me a mi", ha comentat Borrell sobre la tensa trucada amb Cohen. El cap de la diplomàcia europea va intentar explicar-li, "de manera molt amistosa", que és "normal que els parlamentaris estiguin preocupats per la creixent espiral de violència a Israel i els territoris palestins ocupats" — i que hi ha la "necessitat que totes les parts redueixin la tensió", fent referència a la mort de més de vuitanta palestins i catorze israelians des que va començar l'any.