El ministre d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, serà aquest dimarts a Eslovènia i mantindrà reunions amb responsables que el desembre passat van rebre el president de la Generalitat, Quim Torra, començant pel president del país, Borut Pahor.

Encara que la visita està dissenyada per parlar d'assumptes de l'agenda europea, com el Brexit i les negociacions del pròxim marc financer plurianual, fonts coneixedores dels preparatius citades per Europa Press assumeixen que la situació de Catalunya estarà en les converses.

Explicar a l'estranger la realitat del país és una de les prioritats declarades del ministre Borrell malgrat el seu resultat incert, però Eslovènia és un lloc especialment delicat, tenint en compte que els independentistes catalans han parlat en alguna ocasió d'apostar per "la via eslovenia" a la independència.

Independent des de 1991

En un país que es va separar el 1991 de l'antiga Iugoslàvia, la causa independentista té més simpaties que en els vells Estats europeus i això ha motivat alguna situació incòmoda entre els dos Governs.

Va ser el que va succeir el desembre, quan Torra va viatjar a Ljubljana i va ser rebut per Pahor, per l'alcalde de la ciutat i per diversos parlamentaris, entre ells el president del Comitè de Política Exterior de l'Assemblea Nacional, Matjaz Nemec.

Borrell es reunirà també amb el ministre d'Afers Exteriors, Milo Cerar i amb el primer ministre, Marjan Sarec, que després d'aquella visita de Torra va afirmar que no hi havia "cap paral·lelisme" entre Eslovènia i Catalunya.

Sarec no havia estat informat de la reunió de Torra amb Pahor, una reunió a què el Govern espanyol va provar de restar importància i la mateixa presidència eslovena va dir que havia estat "informal" i "extraoficial".

"No ens agradaria que es continués utilitzant Eslovènia com a exemple perquè actuem sempre de manera pacífica i legal", va afirmar, dies després de la polèmica, durant una cimera a Brussel·les en la qual va tenir ocasió de parlar amb Pedro Sánchez.

Borrell: "No és un judici polític"

Borrell ha defensat a Ljubljana que el judici al procés no és una causa política, sinó un judici a polítics que poden haver incorregut en alguna responsabilitat. "Poden tenir responsabilitat penal, però els jutges decidiran", ha dit Borrell durant una roda de premsa amb el seu homòleg eslovè, Miro Cerar, amb qui s'ha reunit. El ministre també ha assenyalat que els polítics són jutjats com qualsevol ciutadà.

Cerar, per la seva part, ha assenyalat que es tracta d'un assumpte que està en mans de la justícia espanyola i que ha de desenvolupar-se conforme a la legalitat i les lleis espanyoles. El ministre espanyol ha agraït a les autoritats eslovenes la seva comprensió de la situació a Catalunya, segons recull el diari local 'Delo'.