Els governs eslovè i espanyol han ajornat la reunió per abordar les crítiques que es van llançar des d'Espanya a la via eslovena cap a la independència, un model unilateral que va defensar el president Quim Torra durant la seva visita a Ljubljana la setmana passada.

Fonts del Ministeri d'Afers Exteriors eslovè han indicat a l'ACN que la trobada prevista entre el director general sobre afers europeus d'Eslovènia, David Brozina, i l'ambaixador espanyol a Eslovènia, José Luis de la Peña, es farà previsiblement la setmana vinent i no aquesta, com estava fixat inicialment. Amb tot, les mateixes fonts han descartat explicar els motius de l'ajornament així com concretar de quina de les dues parts ha vingut la petició o si ha estat consensuat.

En els últims dies han estat diverses les veus que han reivindicat l'anomenada via eslovena, en aquest país, després dels atacs de polítics i mitjans de comunicació espanyols a Quim Torra. Dimecres el primer president de l'Eslovènia independent, Milan Kucan, va expressar en un comunicat que el camí de Ljubljana va ser el de "l'exercici pacífic del dret a l'autodeterminació". En aquest sentit, Kucan va argumentar que veu el model que va seguir el país del nord balcànic com un "bon exemple" i va afirmar que vincular la via eslovena a la violència demostra "ignorància".

En una línia similar, el primer ministre d'Exteriors de l'Eslovènia independent, Dimitrij Rupel, va titllar de "desafortunat" que s'associï el camí cap a la independència que va viure el país amb la violència durant l'anomenada 'guerra dels deu dies' del 1991. 

En una conversa amb l'ACN, Rupel recordava que "la violència a Eslovènia va ser conseqüència d'un atac armat" per part de l'exèrcit iugoslau, que va actuar contra la declaració d'independència del 25 de juny del mateix any.