El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha anunciat avui que "en els pròxims dies" recorrerà davant la justícia la reobertura de les delegacions catalanes a l'exterior "per un problema de procediment". 

"La decisió està presa i els serveis jurídics estan treballant per fer-ho bé", ha explicat el ministre en ser preguntat en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum. 

Per Borrell, la qüestió és que la Generalitat "no ha complert els procediments legals en vigor" a l'hora de reobrir les oficines de representació a l'estranger, per això "no ens queda més remei que fer-ho així". Això no obstant, ha subratllat que la posició del govern espanyol davant Catalunya és la "distensió i el diàleg dins el marc constitucional".

Esforç incessant

Per al també ministre d'Unió Europea i Cooperació, "Espanya és un país que té una amenaça molt greu que és la pèrdua de la seva integritat territorial" i la possibilitat de veure "amputat el 20 per cent del seu PIB", cosa que, al seu torn, té conseqüències a l'exterior que han de ser tallades pel govern espanyol amb explicacions a mandataris, organismes i societat. Així ha admès que el seu ministeri està fent "un esforç pedagògic incessant".