El govern espanyol ha anunciat la presentació d'un recurs contra la reobertura de sis delegacions de la Generalitat a l'estranger al·legant que no s'han complert les condicions que estableix la legislació vigent per a la creació de delegacions de les comunitats autònomes a l'exterior.

El recurs, presentat pel Ministeri d'Afers Estrangers, critica que la Generalitat només va informar amb 24 hores d'antelació la reobertura de les delegacions de Regne Unit i Irlanda, els Estats Units, Alemanya, Suïssa, Itàlia i França al govern espanyol. Aquesta situació va provocar que l'executiu espanyol no pogués emetre uns informes sobre la idoneïtat de les delegacions.

Els informes que podria haver presentat el govern de Sánchez són tres, un d'Exteriors sobre l'adequació de la proposta a les directrius, finalitats i objectius de la Política Exterior. El segon, d'Hisenda, en relació al principi d'eficiència en la gestió dels recursos públics, i el tercer informe seria del Ministeri de Política Territorial, que dirigeix Meritxell Batet, sobre la perspectiva de la seva adequació a l'ordre competencial.

El Ministeri que dirigeix Josep Borrell, exposa que en les converses mantingudes entre Exteriors i el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, aquesta va explicar que en realitat no estava obrint cap nova delegació sinó reobrint les que el govern espanyol havia tancat en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El Ministeri no qüestiona la facultat de la Generalitat d'establir delegacions en l'exterior per a l'exercici, dins de l'àmbit de les seves competències, d'activitats amb rellevància exterior, però considera que "la creació d'aquestes delegacions ha d'ajustar-se a la Llei de l'Acció i del Servei Exterior de l'Estat".

En el comunicat, Exteriors "lamenta haver de presentar recursos davant la jurisdicció contenciós-administrativa" però entén que no se li deixa una altra opció per preservar el mandat legal. No obstant això, aquest recurs no afectarà "òbviament", segons el Ministeri, a les 40 delegacions de la Generalitat que manté com a oficines comercials, les 13 oficines turístiques i les 8 culturals, que han estat creades d'acord amb el procediment legal.