L'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, ha apuntat aquest divendres, que possiblement dimitirà del càrrec quan s'acabi la guerra de Rússia contra Ucraïna. Borrell ha indicat que "l'energia mai sobra", i ha assegurat que "efectivament" s'ha de saber quan s'ha de plegar. "Quan s'acabi la guerra", ha detallat, segons informa Europa Press. L'exministre ha fet les declaracions a un grup de periodistes després de rebre el Premi Nova Economia Forum 2022 al Teatro Real de Madrid, on l'han presentat la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, i l'antecessor en el seu càrrec Javier Solana, que n'han exalçat la trajectòria i la capacitat de treball i dedicació. 

Borrell ha defensat en la seva intervenció que ara és el moment de seguir donant suport militar a Ucraïna perquè Rússia encara no ha estat derrotada i ja en el passat va demostrar la seva capacitat de recompondre's "tant amb Napoleó com amb Hitler". El cap de la diplomàcia europea ha reivindicat que Europa va fer tot el possible per evitar aquesta guerra en les setmanes prèvies a la invasió russa el 24 de febrer passat, i ha afegit que malgrat que va prendre la decisió de donar suport militar a Ucraïna en una aposta inèdita en la seva història, segueix sense ser una part bel·ligerant en el conflicte. "Seria absurd pensar que Rússia ha perdut la guerra o que els seus militars són incompetents", ha advertit, i ha apuntat que "fins ara està perdent però encara té una força enorme i capacitat per continuar fent-la".

Per això, ha prosseguit, "ara és quan cal continuar armant Ucraïna, amb els mitjans materials i militars necessaris per fer la classe de guerra que ha de fer". Segons l'alt representant, cal que Ucraïna no faci només "una guerra defensiva", sinó que pugui "prendre la iniciativa i trencar fronts" i evitar que d'aquí a uns mesos Rússia llanci una nova ofensiva "molt potent i sagnant". Davant dels que diuen que no cal donar suport militarment a Ucraïna, per afavorir que la guerra s'acabi, Borrell ha esgrimit que "l'important és com s'acabi". En aquest sentit, ha recalcat que la clau és que "Rússia no guanyi" i no pugui convertir Ucraïna en "un Estat titella" com ja passa amb Bielorússia i a l'espera de seguir en qualsevol moment amb "ànsies expansionistes".

Segons Borrell, el president rus, Vladímir Putin, el que busca no és reconstruir l'URSS sinó que actua mogut per un "nacionalisme exacerbat" i la "voluntat de reconstruir la Rússia dels tsars" i amalgamar els territoris que al seu dia va tenir. En aquest sentit, ha advertit del perill que suposaria que tots els països volguessin recuperar la seva història. "Quantes fronteres més poden volar?", s'ha preguntat. L'alt representant diplomàtic no s'ha estat de saludar "els serveis d'informació russos que segur que m'estan escoltant i que després utilitzaran cada paraula que digui, degudament recargolada, per posar-me en la pitjor de les situacions".