Josep Borrell abandonarà el Govern d'Espanya per tornar al Parlament Europeu. En plena campanya per a les eleccions europees (i també les generals), el candidat del PSOE i encara ministre d'Afers Exteriors no deixa perdre mai l'oportunitat de menysprear l'independentisme. Aquesta vegada ho ha fet a través d'una entrevista al britànic Financial Times on ha situat els independentistes en un món virtual.

Borrell ha afirmat que el govern de Pedro Sánchez ha provat de "reduir la inflamació" i rebaixar el to de la disputa a Catalunya però assegura que no és possible "resoldre problemes imaginaris" de separatistes que "viuen en un món virtual".

El ministre-candidat afirma que el diàleg no pot funcionar quan el govern espanyol continua "xocant contra demandes impossibles d'acceptar", com el dret de secessió contrari a la Constitució espanyola de 1978.

Borrell opina que les eleccions del 28-A són d'"importància existencial" i avisa que la democràcia espanyola està sent minada per una cultura de l'insult i la provocació, a càrrec d'una dreta cada vegada més radical i dels separatistes catalans. "Estem jugant amb foc. Hi ha una exacerbació sistemàtica de la tensió i el conflicte, incitada per gent dels dos costats, perquè és del que viuen," afirma.