Set d'octubre. Aquesta és la data que l'encara ministre d'Exteriors espanyol i aspirant a ser Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ja s'ha marcat en vermell al calendari. Serà el dia en què s'haurà de presentar a la comissió d'Afer Estrangers i sotmetre's a les dures preguntes dels europarlamentaris. L'encara ministre haurà de defensar el seu currículum i explicar davant la comissió quines les seves prioritats per liderar la diplomàcia europea, que després haurà de votar si l'aprova com a candidat.

La votació no és vinculant, però té un pes polític molt alt. Si els eurodiputats el veten, podria quedar molt tocat. Diversos candidats han caigut en aquestes audiències en els últims anys, i el llarg historial de Borrell i els seus successius escàndols no li auguren una audiència plàcida. De fet, tots els grups de l'Eurocambra, fins i tot el Partit Socialista, han posat en dubte la seva candidatura i han avisat que preparen un dur interrogatori.

Les polèmiques persegueixen des de fa temps Borrell, des del cas Abengoa fins als escàndols de la seva última etapa com a ministre d'Exteriors. Parlem de les acusacions d'espionatge a les delegacions catalanes a l'estranger o de la manipulació d'Espanya Global en la causa catalana. Això, sense perdre de vista algunes declaracions d'escàndol, com quan en un debat va dir que als EUA no hi havia problemes d’integració perquè “l’únic que van fer va ser matar quatre indis”, o quan va tallar una entrevista a una televisió alemanya perquè el periodista li posa sobre la taula enquestes que diuen que la majoria d'espanyols volen reformar la Constitució.

Ara bé, el cas que més problemes li pot portar durant la sessió parlamentària és el d'Abengoa. Difícilment Borrell podrà esquivar les preguntes sobre aquest cas, i haurà d'acabar donant explicacions per la multa que li va imposar la CNMV per vendre accions d'aquesta empresa gràcies a informació privilegiada. Un cas que posa molt en dubte la seva adequació com a candidat.

La votació definitiva, i aleshores sí vinculant, serà de tot l'executiu de la Comissió Europea en bloc i es farà en sessió plenària. Ara bé, si Borrell surt mal parat de l'audiència del 7 d'octubre podria quedar-se ja sense el càrrec i l'Estat espanyol, sense cap representant a l'executiu europeu.