Després de confirmar que continua com a ministre, Josep Borrell reprèn l'ofensiva. El Ministeri d'Exteriors recorrerà les tres noves delegacions de la Generalitat a l'exterior. Dos dies després que el Govern anunciés l'obertura de noves oficinesTunisBuenos Aires i Ciutat de Mèxic, el govern espanyol ja ha donat instruccions a l'Advocacia de l'Estat perquè les recorri per la via contenciosa-administrativa i sol·liciti mesures cautelars "amb la finalitat d'evitar activitats que s'estan revelant perjudicials per als interessos de l'Estat".

El Ministeri d’Exteriors, encapçalat per Josep Borrell, es basa en un informe desfavorable, que va remetre el mateix dimarts a la Generalitat. Segons aquest informe, l’obertura d’aquestes tres noves delegacions “és en aquests moments lesiva per als interessos de l’Estat, tenint en compte l’objectiu declarat de l’actual Govern de la Generalitat de fer servir tots els mitjans al seu abast per a l’anomenada internacionalització del procés, en clar perjudici de la política exterior de l’Estat i del normal desenvolupament de les relacions internacionals d’aquest”.

En aquest sentit, des del Ministeri subratllen que les comunitats tenen dret a tenir oficines a l’exterior per a promoure els seus interessos, però que “és evident que l’actuació d’aquestes oficines ha d’atenir-se al marc constitucional espanyol i desenvolupar-se de conformitat amb aquest”.

Davant d’aquesta situació, el govern espanyol ha donat instruccions a l’Advocacia de l’Estat, també tenint en compte “l’experiència recent”, segons la qual les delegacions de la Generalitat “estan sent un instrument fonamental per a promoure les tesis del secessionisme i denigrar la imatge internacional d’Espanya”.