"Som aquí un altre cop". Amb aquestes paraules ha inaugurat el conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, la delegació del Govern a Berlin, la primera després que s'ha reobert després del 155. Ho ha fet acompanyat de la delegada Marie Kapretz, qui seguirà al capdavant de la delegació després d’haver estat restituïda i nomenada pel Govern el passat mes de juliol.  

La inauguració ha tingut lloc aquest dimecres malgrat l'amenaça del ministre Josep Borrell de presentar un recurs "en els propers dies" per la seva reobertura, acollint-se a un defecte de forma. La conselleria, però, manté que continuarà endavant amb el calendari de reobertura establert

De fet, el conseller ha assegurat que espera que una "solució política" freni el recurs. En declaracions als mitjans, Maragall ha lamentat el "vici tribunalístic" i ha reivindicat que el Govern es defensarà, tot i mantenir a la vegada "la mà estesa".

"Espero que aviat es trobi una solució abans que arribi als tribunals", ha assegurat.

El conseller ha destacat que la Generalitat vol "treballar" i "influir", "ser present en tots els sentits" a Europa per contribuir de forma "activa" en la seva evolució. També Maragall ha valorat la reobertura d'aquestes dependències a Berlín com a part d'un procés de "normalització" i "restitució" de les institucions democràtiques que, ha dit, "lamentablement encara no existeix", en referència als presos i exiliats.

Després de Berlín, la següent que reobrirà serà la de Londres, el proper dijous 27 de setembre, i la seguiran Irlanda, Suïssa i Itàlia. Totes elles ja tenen delegat assignat. Per altra banda, el Govern manté obert un concurs públic per seleccionar els delegats per França i els Estats Units.

Aquestes dues delegacions s'obriran en una segona fase, mentre que hi haurà una tercera fase que comprén l'obertura d'"ambaixades" als països nòrdics, als Balcans, a la Xina i fins i tot als estats de l'Orient Mitjà.

Amb l’aplicació del 155 totes les delegacions van ser tancades, a excepció de la de Brussel·les, que actualment està dirigida per la consellera a l'exili Meritxell Serret