Dotze anys després, l'eslògan electoral Fets, no paraules encara fa fortuna. El seu protagonista, José Montilla, ha aparcat la seva habitual discreció per pronunciar-se, en un llarg i elaborat discurs, sobre l'actual moment polític. Ell, que ja l'any 2007 —encara en l'era preprocés— va ser el primer d'advertir del risc de desafecció dels catalans amb Espanya com a conseqüència del "maltractament inversor de l'Estat", ha reformulat la idea. Diu que ara parlaria de "frustració". 

Alhora, ha recuperat aquell concepte per enfocar-lo cap a les institucions catalanes. "No ens podem permetre el luxe de consolidar el sentiment de desafecció cap a l’autogovern", ha advertit l'expresident. Sense mencionar directament el president Torra, l'ha acusat d'excés de gesticulació i propaganda i de debilitar l'autogovern. "Quan es nega la utilitat de l'autogovern, aquest s'afebleix i és percebut com a prescindible".

Montilla, que sap bé què és entendre's —i discutir-se— amb Esquerra Republicana, ha volgut "reconèixer" l'esforç "de Pedro Sánchez i Oriol Junqueras" per pactar contra vent i marea. "Tots dos han assumit riscos molt notables amb la voluntat de trobar sortides al laberint". Això sí, preguntat directament sobre si veu viable l'articulació d'un nou tripartit, tot i no descartar-lo, ha refredat expectatives. "El país ha canviat, i la correlació de forces també", ha reflexionat, i "cal tenir-ho present a l'hora de pretendre copiar mimèticament solucions del passat". Per exemplificar-ho, ha recordat que durant el seu mandat, "el programa pactat amb ERC i ICV no parlava, no ja de la independència, sinó que no es parlava ni de la consulta". I ha conclòs que "les coincidències entre les formacions polítiques que van formar aquell govern ja no són tan coincidents".

Des de la perspectiva i la llibertat que li dona el fet de no ostentar cap càrrec públic, més enllà del de 128è president de la Generalitat, Montilla no ha dubtat a exigir a "la política estatal" que comprengui "que el procés expressa malestar basat en l’existència de problemes reals" i a "actuar-hi en conseqüència". Concretament ha demanat que s'apliqui "una agenda catalana". 

En aquest sentit, ha celebrat que PSOE, Podemos i ERC hagin "iniciat el camí del desbloqueig". Per això, ha cridat a "fer l'impossible per protegir l'acord de les turbulències judicials que vindran" i "dels embats de la dreta". També ha avisat que cal "no ser esclaus de les expectatives" i que "la taula no portarà una solució miraculosa ni ràpida". Montilla ha recomanat actuar amb "cintura política" i tenir clar que "la taula pot anar arribant a acords, però que si tot es limita a la solució en majúscules, hi ha risc que es paralitzi". 

En el moment de màxima tensió entre la Generalitat i l'Estat, Montilla va optar —com a senador— per absentar-se de la votació del 155, al qual van donar suport els seus companys del PSOE. Amb tot, sobre el suplicatori de Carles Puigdemont i Toni Comín al Parlament Europeu, ha afirmat que ell ha "votat a favor de suplicatoris que afectaven companys socialistes", perquè "la immunitat no és un privilegi".