Abans de ser president de Catalunya, José Montilla exercia de ministre d'Indústria Comerç i Turisme del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, càrrec al qual va arribar l'any 2004 i del qual va dimitir el 2006 per poder ser candidat del PSC a la presidència de la Generaliat. Quan ell n'era el màxim responsable, el ministeri va incloure el projecte Castor a la llista d'infraestructures urgents i necessàries per abastir de gas les llars i indústries espanyoles. 

Aquest dilluns, Montilla ha comparegut a la comissió d'investigació del Parlament sobre el cas Castor per explicar per què es va prendre aquella decisió. "La nostra dependència gasística era i és total", ha assegurat, "ens abastíem pel gasoducte del Magreb i a través de connexions menors amb França i Portugal, però era insuficient per atendre la demanda creixent de gas tant per al consum domèstic com industrial". "Castor era necessari? En aquell moment sí", ha sentenciat. 

En comparació amb Europa, Espanya era un dels països europeus on hi havia menys reserves de gas. Davant d'aquest fet, es va decidir que calia comptar amb un magatzem, que va acabar ubicant-se entre la costa de Castelló i el Delta, aprofitant una plataforma petroliera dels 90 que es va repensar per guardar-hi gas. L'obra es va adjudicar l'any 2008 a Escal UGS, una empresa propietat de l'ACS de Florentino Pérez. Quan van començar les injeccions, l'any 2013, una onada de moviments sísmics, més de 500, va sacsejar el litoral del Delta de l'Ebre i Castelló. La majoria van ser imperceptibles, però algun va superar el nivell 4 a l'escala de Richter. L'origen, segons quedaria acreditat mesos després per l'Institut Geogràfic Nacional, era l'activitat del magatzem submarí de gas Castor.

Montilla ha deixat clar que la incorporació del projecte Castor a la llista d'un centenar de noves infraestructures urgents "és el primer i únic acte administratiu del qual vaig ser responsable, després vaig dimitir per ser candidat a la presidència". De fet, ha volgut destacar que ell, a diferència d'altres exministres i ministres, sí que ha assistit a la citació del Parlament a la comissió d'investigació, cosa que han rebutjat la resta. Avui mateix estaven citats l'exministre José Manuel Soria i l'actual ministra Teresa Ribera, però no s'han presentat. En aquest sentit ha afirmat que "jo em faig responsable de 2004 a 2006, després en són responsables altres ministres" i ha insistit que no va tenir absolutament res a veure amb l'adjudicació a ACS i, per tant, tampoc amb la polèmica clàusula per la qual es va acabar indemnitzant l'empresa de Florentino Pérez. 

Durant la seva intervenció, Montilla ha explicat als diputats que mentre ell era president de la Generalitat, l'any 2008, el Govern "va presentar al·legacions al projecte Castor" i ha destacat que un dels punts que s'hi subratllaven era que calia "sol·licitar a l'Institut Geològic de Catalunya un informe sobre el projecte", que mai no es va tenir en compte.

Amb la d'avui s'han acabat les rondes de compareixences a la comissió, que després de les vacances d'estiu redactarà les conclusions.