L'expresident de la Generalitat José Montilla ha assegurat aquest dijous que hi va haver llocs en els quals hi va haver "excés en l'ús de la força" l'1 d'octubre, encara que ha puntualitzat que no es pot afirmar de forma generalitzada, després que l'Audiència de Barcelona hagi considerat que es van produir excessos policials en un institut de Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona).

En una entrevista del canal 3/24, també ha considerat que el detingut aquest dijous per presumptament voler matar el president del Govern, Pedro Sánchez, és un "cas aïllat", però ha assenyalat que hi ha un creixement de l'extrema dreta.

"Avui l'extrema dreta treu pit", ha declarat, i ha recordat que forces polítiques d'aquesta tendència tenen representació en els parlaments d'Alemanya o en el Govern d'Itàlia.

Preguntat per si es pot tornar a aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya, ha explicat que aquest precepte legal només es pot aplicar si hi ha desobediència a l'Estat i ha considerat que les peticions de PP i Cs perquè es recuperi són "pura gesticulació política de cara al seu electorat".

"Pretenen aplicar un 155 preventiu i això, constitucionalment, no se sosté", ha afegit, i ha argumentat que faria falta que el Govern infringís greument les seves obligacions, fos requerit i fes cas omís.