L'expresident del govern espanyol José María Aznar ha assegurat que si el socialista Pedro Sánchez guanya les eleccions generals, "es reconeixerà la possibilitat de fer un referèndum a Catalunya", provocant unes conseqüències "devastadores per al règim constitucional i econòmic". A més, s'ha mostrat convençut que aquest és un compromís que "ja existeix" per part de Sánchez i que encara que no l'ha pogut posar en pràctica en aquesta legislatura, "és el compromís per a la següent".

Així ho ha afirmat aquest divendres durant la presentació del seu llibre El futuro es hoy al Gabinete Literario de Las Palmas de Gran Canària, en un acte en què també ha participat l'exministre i expresident del PP de les Canàries José Manuel Soria. Durant la presentació, Aznar ha assegurat que Sánchez és el candidat de la "secessió", i ha advertit que si continua l'actual fórmula política i l'esquerra guanya les eleccions, la "secessió serà reconeguda a Espanya".

Tanmateix, l'expresident ha indicat que existeix una altra opció, que ha definit com "la constitucionalista", i ha afegit que mentre en el "bàndol d'esquerra, secessionista" s'està produint un fenomen d'unificació, en la "part constitucional" s'està originant una fragmentació.

Per aquesta raó, Aznar ha apel·lat a la "responsabilitat" al bloc que ell nomena constitucional perquè, segons l'expresident, els partits "constitucionalistes" han "d'agrupar el seu esforç i el seu vot entorn d'una força política, que és la de Pablo Casado i el PP, perquè si no corre el risc màxim que les eleccions caiguin en mans de l'esquerra anticonstitucional".

"El problema", segons Aznar: l'independentisme

Així també, l'expresident del govern espanyol ha subratllat que el problema principal d'Espanya en aquests moments són "els intents secessionistes a Catalunya, que han portat que a Espanya es produís un cop d'Estat i que en aquests moments s'estigui jutjant alguns dels seus responsables".

Durant l'acte, Aznar ha afegit que si Espanya "no resol aquest problema, no podrà encarar el seu futur polític amb tranquil·litat", la qual cosa, segons ell, és on es trobaria el "secret" de les pròximes eleccions generals, el 28 d'abril.