Juan Manuel de Prada, un dels opinadors habituals dels mitjans madrilenys més centralistes, s'ha vist obligat a reconèixer, al programa Espejo Público, que la victòria sobiranista a les eleccions del 21-D posa de manifest que el que havia fet el Govern detituït era allò que realment volien els catalans. També ha assegurat que el que es va fer contra el sobiranisme ha estat "inútil", i ha afirmat que la Constitució no és la solució al problema català, sinó que és a la base del problema.

Però De Prada ha anat molt més enllà en l'autocrítica: ha afirmat que "parlar de la victòria de Ciutadans és un acudit" perquè la considera "conjuntural". Ha deixat ben clar que les eleccions "les ha guanyat Puigdemont" i que aquest "hauria d'encapçalar un govern independentista". El qui durant anys havia propugnat una política de repressió contra el sobiranisme fa un gir radical i argumenta que "la solució són governants que aconsegueixin que els catalans tornin a estimar Espanya i que els espanyols tornin a estimar Catalunya".

Marxa enrera

De Prada ha protagonitzat nombroses polèmiques en relació amb el sobiranisme, com quan va afirmar a Espejo Público que "el que està passant a Catalunya és igual de greu que l'esclavitud o la pederàstia". En aquella ocasió havia dit que no es podia dialogar amb els catalans i que s'haurien d'il·legalitzar les manifestacions de l'11 de setembre i multar els que hi anessin. En aquella ocasió, De Prada ja va amenaçar amb acusar els manifestants d'un delicte de sedició.