El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha decidit "sortir del pas" i excusar-se per haver tombat el nom i les sigles del Partit Demòcrata Català (PDC) sota l'argument que no ho va fer amb "intencionalitat política", sinó per l'existència de Demòcrates de Catalunya.

"Arran de les desafortunades i injustes declaracions d'Artur Mas", Jorge Fernández ha carregat contra l'expresident del Govern en un article a La Vanguardia perquè –considera– "intenten llançar una injustificada sospita sobre un òrgan administratiu que, des de la seva creació el 1978, ha quedat al marge de tot debat polític pel seu absolut rigor jurídic i la seva plena submissió a la legalitat". 

Però el veritable motiu podria trobar-se que aquest és un partit que defensa la independència de Catalunya. "Per al disgust del senyor Mas, la manifestació i objectiu que Catalunya s'organitzi políticament com un Estat independent" és un tema que no pot estar previst als estatuts de la nova formació perquè, encara que no sigui competència del registre jutjar-ho, "es va apreciar convenient recordar que l'article 6 de la llei de Partits Polítics prescriu que 'els partits polítics s'ajustaran en la seva organització, funcionament i activitat als principis democràtics i al que es disposa en la Constitució i les lleis'".

Jutjar

Defensant el registre dels partits polítics, el ministre en funcions justifica la sentència d'Interior recordant que "la inscripció en aquest registre és un requisit constitutiu per a la creació dels partits" i que "de cap manera correspon al registre enjudiciar l'ideari, objectius o intencions de la formació política que demanda la seva inscripció, qüestió que està regida per la llei de Partits Polítics".

No els correspon enjudiciar-ho, però, de moment, ja ho haurien fet apel·lant als estatuts del PDC. "No es busquin pretextos polítics pel que ha estat una manifestament millorable tramitació en un procediment jurídic de la inscripció d'un partit polític", demana Jorge Fernández.

Defectes formals

La cosa rau en el fet que "si el registre aprecia defectes formals", el termini de 20 dies hàbils que marca la llei se suspèn. I així ha sigut. D'una banda, la sol·licitud "ometia la preceptiva aportació dels estatuts de la nova entitat", però, de l'altra, "plantejava una denominació molt similar a la d'un altre partit anteriorment registrat".

És en aquest punt on el ministre en funcions posa especial èmfasi. "Aquesta i no una altra va ser l'objecció que el registre va traslladar als promotors del PDC: la inscripció gairebé un any abans d'un partit anomenat Demòcrates de Catalunya, amb la denominació del qual es va apreciar una evident similitud", subratlla Jorge Fernández, al mateix temps que aprofita per recordar que els mateixos Demòcrates també van veure aquesta similitud.