La casualitat o l'amistat amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha volgut que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, torni a ser el candidat principal del PP a Catalunya per el 20D. Una dualitat de funcions que marcarà, i de quina manera, l'agenda i la campanya dels populars a Catalunya.

Jorge Fernández no s'estarà de vantar-se de la seva gestió al capdavant del ministeri, de vendre gestió econòmica i de presentar-se com el garant de la unitat d'Espanya. Tot amanit amb un director de campanya desacomplexat com Xavier García Albiol i quinze dies en què el candidat haurà de combinar acció ministerial amb mítings arreu de Catalunya.

El PP català escalfa motors amb la certesa de saber que els resultats seran ben galdosos i això els permet una certa relaxació.

Tres eixos

Jorge Fernández no s'ha estat d'explicar als periodistes sobre quins eixos enfocarà la campanya electoral: gestió al capdavant d'Interior; gestió econòmica i dic al sobiranisme.

En un briefing a la seu popular a Barcelona, ha avançat que presumirà de la seva gestió ministerial. Una opció que li vindrà reforçada per la lluita antigihadista, activada aquestes darreres setmanes i que l'obligarà a participar en diverses cimeres europees durant els propers quinze dies. Així s'apuntarà al requadre de l'haver la situació agònica d'ETA i la desarticulació del gihadisme a Espanya. Un cert "gihadisme electoral".

El candidat també insistirà en la gestió econòmica de l'executiu Rajoy. La divisa serà "20-20". Passat per la traductora del màrqueting polític, significa "20 milions de llocs de treball el 2020". L'argumentari apuntarà directament a la creació d'ocupació, posant com exemple la lleugera recuperació dels darrers mesos. També s'afegirà el ja recurrent aquí "Espanya va evitar el rescat".

La defensa de la unitat d'Espanya també serà un dels punts cardinals de la campanya. "Baso el seny del nostre partit en Jaume Balmes, Bonaventura Carles Aribau, Josep Tarradellas, Valentí Almirall i Pi i Margall", assenyala el cap de files popular en defensa del "catalanisme" del seu partit.

Jorge Fernández entrega un premi de la Guàrdia Civil al locutor Carlos Herrera / EFE

Reforma constitucional

En els primers actes de campanya oficiosa, com la commemoració oficial a Catalunya del 37è aniversari de la Constitució espanyola (a la imatge de portada), el candidat ha deixat entreveure que estaria a favor d'una reforma constitucional que "reforcés l'esperit de concòrdia" que, segons ell, desprèn el text.

Una Carta Magna que, pel ministre, té un "marcat accent català" per la mà de Jordi Solé Tura i Miquel Roca com a "pares de la Constitució" i pel suport electoral que va rebre a Catalunya en el referèndum de ratificació del 1978.

Albiol i l'hivern

El director de campanya serà el president del grup parlamentari del PP al Parlament, Xavier García Albiol. L'exalcalde de Badalona ha apuntat que en la campanya, el PP es gastarà entre 350.000 i 400.000 euros. "És una campanya on s'ha de tenir present que és hivern i es fa fosc abans!", ha advertit Albiol. Dues condicions que impliquen molts actes en recintes tancats.

El tàndem de Jorge Fernández serà Alicia Sánchez-Camacho. Ella portarà el pes de la campanya durant molts dies a causa de les obligacions ministerials del candidat.

Els esforços s'intensificaran a Lleida i a l'àrea metropolitana de Barcelona on miraran de resistir. Per continuar la tradició, el PPC tancarà la campanya el dia 18 al matí a Blanes, on va néixer la número tres Alicia Sánchez Camacho i, per la nit a Badalona, reialme d'Albiol.

Absent la nit electoral

La duplicitat de Jorge Fernández com a candidat i ministre no li permetrà passar la nit electoral a Barcelona. Com a responsable d'Interior haurà de comparèixer amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per donar compte dels resultats electorals. Per tant, s'estarà a Madrid.

Tot i que durant la campanya, el PP català comptarà amb el suport aeri de càrrecs governamentals o dirigents estatals del partit, com ara la secretària general, María Dolores de Cospedal, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, només vindrà un dia: el dia 17 a Barcelona.