El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha afirmat aquest diumenge a la manifestació de la Diada que cal evitar les crítiques a la gent i ha demanat fer un exercici "d'autocrítica i d'autoexigència". Turull ha lamentat que "no pot ser que, quan tens el resultat a les urnes, t'oblidis dels carrers, perquè justament el carrer és el que ha donat la gran força de l'independentisme. Per això nosaltres som a la manifestació, al costat dels carrers". En declaracions prèvies a l'inici de la manifestació, Turull ha reclamat que els partits prenguin nota de les crítiques: "La gent ens va donar la seva confiança i ens va fer un encàrrec i, si no està prou satisfeta, lluny de criticar, el que hem de fer és veure com podem explicar-nos millor i donar sortida al clam del carrer".

🔴 Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona: última hora de la Diada | DIRECTE

Per evitar posar més llenya al foc, el secretari general de Junts no ha volgut opinar sobre l'absència dels seus socis de govern a la manifestació de la Diada convocada per l'Assemblea Nacional de Catalunya. Tot i això, sí que ha recalcat que "ser a la manifestació i fer-ho de forma unitària és la millor manera de desbordar de forma democràtica l'Estat". D'altra banda, ha celebrat que els consellers de Junts i el vicepresident "no dubtessin ni un moment" en assistir-hi. Amb tot, ha insistit en "asseure's" amb el partit soci de l'executiu per complir l'acord de Govern i marcar una estratègia de futurs.

junts diada 2022 JUNTS
Els consellers i conselleres de Junts a la manifestació de l'11 de setembre / Foto: Junts

Resposta a Pere Aragonès

En resposta a les declaracions de Pere Aragonès durant el discurs de l'Onze de Setembre sobre el referèndum, Turull ha afirmat que per Junts el referèndum va ser el de l'1-O: "Ja vam votar i guanyar. Però escoltarem atentament el president". Segons la seva opinió, cal aconseguir que les relacions "siguin bones" i "al màxim de positives" per assolir l'objectiu. "Ara hi ha més motius que el 2017 per ser independentista", ha conclòs. Turull ha reconegut que la situació al carrer és "diferent" de la del 2017 i circumscriu en la "llibertat d'expressió" els xiulets als polítics. Al seu entendre, si el seu partit rep una xiulada, l'entomaran valorant "com des de Junts podem avançar i ser més determinats". Alhora, reclama retrobar la "compactació" entre institucions, partits, entitats i societat civil, una unió que va fer "invencible" l'independentisme davant l'Estat.

 
junts diada 2022 JUNTS
Xavier Trias, Jaume Giró i Jordi Turull a la Diada 2022 / Foto: Junts

Escoltar la veu de tothom

"Tota la gent que estigui compromesa amb la causa i sigui independentista mereix ser escoltada la seva veu. Els necessitem a tots. O ho aconseguim tots de la mà o ens penjaran per separats. Aquest mai no serà el problema per nosaltres. El gran entrebanc és que no ens puguem ni seure", ha respost Turull sobre la importància d'arribar a enteses i acords amb totes les bandes independentistes. En aquesta línia, ha recordat que a l'altre costat del conflicte polític hi ha un Estat espanyol "que no ens deixarà tornar a votar". Sobre les reclamacions ciutadanes, ha emfatitzat que el que la gent vol és que "allò que el ciutadà posi a les urnes sigui el que tingui una sortida política. Això és el que intentem i seguirem intentant fer".

junts diada 2022 JUNTS
El secretari general de Junts i membres del partit a la Diada 2022 / Foto: Junts
junts diada 2022 JUNTS
El secretari general de Junts, Jordi Turull a la Diada 2022 / Foto: Junts
junts diada 2022 JUNTS
Salutació entre el conseller Jaume Giró i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias / Foto: Junts