Jordi Turull segueix des de la presó de Lledoners les difícils negociacions entre ERC i Junts per Catalunya per un acord per a la investudura i considera que el que han de fer ambdues formacions és concentrar totes les seves energies per arribar a un acord. “El contrari -afegeix- seria la història d’un fracàs de tots plegats”.

Turull, en una entrevista al setmanari La República, afirma que té l’esperança que l’acord és possible i alerta de l’efecte negatiu que pot tenir entre l’electorat la confrontació partidista. Turull  admet la dificultat de conciliar “dues maneres diferents d’entendre com es pot arribar a l’objectiu final”, la independència. “Venim de tres anys en què la repressió ha tingut greus efectes desestabilitzadors per a l’independentisme institucional que tristament han generat retrets i grans desconfiances. Dic tristament perquè en cap cas es corresponen en com ha anat a l’una la gent al carrer”, assegura el que va ser candidat a la presidència de la Generalitat el 22 de març del 2018.

Evitar un fracàs

En aquest context el que cal, assegura, és concentrar les energies a ajudar que es produeixi l’acord i evitar un fracàs. “L’acord depèn de la generositat de tothom”, apunta. En aquest punt apel·la a la necessitat de superar retrets, desconfiances i egos personals i partidistes, que “debiliten i desmobilitzen”. “Hem demostrat que si anem a l’una, amb confiança i lleialtat entre totes les parts, som capaços de guanyar tot un estat. Doncs si aquest ha estat el gran actiu sobre el qual tot es fa més fort i viable”, afirma.

Quant a la possibilitat de la convocatòria de noves eleccions al juliol si fracassa la investidura, Turull avisa que “si la gent ens va donar una oportunitat el 14-F i no la sabem aprofitar, serà normal que alguns es quedin a casa si hi ha repetició electoral”. Amb tot insisteix que confia que hi hagi un acord i recorda els moments complicats que hi va haver abans de la celebració el referèndum de l’1-O, que es van superar en “situar un objectiu al davant de tot”.

La sentència del TC

Quan a la sentència del Tribunal Constitucional que avala la condena del Tribunal Suprem, Turull afirma que no s’esperava els dos vots particulars que consideren desproporcionada la condemna per sedició i apunten a la vulneració de drets fonamentals. “Sens dubte, aquesta esquerda al cor de la més alta magistratura de l’Estat se suma al que en relació amb això ja han dit des d’altres tribunals de països d’Europa. Tot això ens beneficia més que no pas ens perjudica”, afirma a La República.

 

Imatge principal, Jordi Turull durant un acte a la campanya del 14-F