Junts ha fet públic un manifest amb motiu de la Diada, que se celebrarà diumenge vinent, en què reitera la crida a la unitat i la determinació de l'independentisme per aconseguir l'objectiu de l'1-O i emplaça partits i entitats a assumir els errors. Aquesta formació reitera al document la seva vocació "d'expressió majoritària" i "plural" de l'independentisme per culminar el procés iniciat el 2017.

La formació que lidera Laura Borràs i Jordi Turull expressa aquest posicionament en ple debat arran de la decisió del president, Pere Aragonès, i els consellers d'ERC de no assistir a la manifestació convocada aquest 11 de Setembre per l'ANC per considerar que s'ha plantejat en contra de partits i institucions i no en contra de l'Estat. Aquest posicionament ha provocat una nova divisió dins del Govern atès que Junts ha anunciat que sí serà present a la convocatòria. 

"Ens sembla massa fàcil assenyalar uns o uns altres per tot allò que ens sembla que no han fet prou bé, massa fàcil quedar-se a casa amb una raó que, si no és compartida ni majoritària, no és motor de canvi. Preferim mirar-nos al mirall, assumir els errors propis i els col·lectius i recordar, recordar-nos, que fa cinc anys vam escriure una partitura que només cal llegir per saber on vam afinar i on vam desafinar", assenyala el text.

Unitat

El manifest arrenca expressant el convenciment que "més enllà de les legítimes i necessàries diferències", l'independentisme s'ha de mantenir cohesionat. "Ens uneix un desig de llibertat col·lectiva, d'independència, que sabem que només podrem materialitzar des de la unitat i amb la tossuda determinació que junts hem demostrat que sabem fer possible".

En el text, Junts s'ofereix "al conjunt de la societat catalana" com un "instrument polític, plural i amb vocació d'expressió majoritària" per culminar el procés independentista.