L'eurodiputat Jordi Solé (ERC) ha publicat aquest dimecres un article a l'influent diari europeu EU Observer per rebatre la campanya iniciada per l'unionisme per titllar l'independentisme de racista i supremacista. En un article titulat Catalunya és un país inclusiu, una república cívica, Solé reivindica el caràcter acollidor i inclusiu de la societat catalana i recorda les polítiques que ha fet el Govern en favor dels refugiats. 

En aquest sentit, recorda que Barcelona va acollir la manifestació més gran a Europa en favor d'obrir les portes als refugiats i que el Govern català va demanar al govern espanyol "que ajudés a facilitar l'arribada de refugiats a ciutats i pobles catalans". 

A més, explica que els partits proindependentistes "han estat representats regularment per diputats i senadors d'una gran varietat d'orígens", cosa que assegura que no passa amb els unionistes. Així, recorda els casos d'Ana Surra, diputada d'ERC al Congrés i refugiada d'Uruguai, el del senador Robert Masih, que va néixer a l'Índia, a més del de la diputada Najat Driouech, que es va convertir en la primera dona musulmana del Parlament de Catalunya i la primera a portar vel. Finalment també recorda que Chakir el Homrani, amb orígens marroquins, és el nou conseller d'Afers Socials, Benestar i Famílies del Govern de Torra.

A més, assegura que tot i que Catalunya ha rebut en els últims anys una gran onada d'immigració, no ha augmentat la xenofòbia. Finalment defensa la idea que la República Catalana s'ha convertit en una aspiració de molts ciutadans "independentment del seu origen" i que "el moviment independentista català representa ara els sectors més heterogenis de la societat".

EU Observer és un dels diaris més influents dins l'ambient de les institucions europees aquí a Brussel·les. L'article arriba després que PP i Cs hagin impulsat una campanya per vendre la idea en l'àmbit internacional que el president Quim Torra i l'independentisme són racistes i supremacistes.