L'expresident de l'ANC i el número 2 de la llista de Junts per Catalunya a les eleccions del 21-D, Jordi Sànchez, ha presentat avui un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional en què denuncia que mantenir-lo a la presó per part de l'Audiència Nacional "vulnera diversos drets fonamentals".

En el seu escrit, la defensa considera que es tracta d'un primer pas necessari per poder acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans en cas que l'empara no prosperi. La defensa de Sànchez també ha reclamat al TC que, fins que no es resolgui el recurs, deixi en suspens l'ordre de presó per poder participar en la campanya electoral "en condicions d'igualtat" amb els altres candidats.

En vista a la campanya electoral

En el seu escrit la defensa demana al Tribunal Constitucional que, fins que es resolgui el recurs, deixi en suspens la presó de Jordi Sánchez perquè pugui concórrer en condicions d'igualtat amb els altres candidats a les eleccions del proper 21 de desembre, a les que es presenta com a número 2 de la llista de Junts per Catalunya.

La defensa recorda al tribunal que en ocasions anteriors sempre s'ha pronunciat amb una extraordinària celeritat quan ha resolt recursos del Govern espanyol relacionats amb la situació política a Catalunya i li ha demanat que obri aquest cop en el mateix sentit per evitar l'anomalia que un candidat tan significatiu hagi de fer campanya des de la presó i quedi garantida amb això la normalitat del procés electoral.

La base del recurs 

El recurs es basa en tres motius:
 
Vulneració del dret al jutge ordinari, per haver assumit l'Audiència Nacional la seva competència en clara vulneració de la normativa processal i en contradicció amb el seu previ Acte de 2008. Una resolució aquesta última que va ser votada pel ple de la sala i en la qual la mateixa Audiència va sostenir que delictes com la rebel·lió i la sedició eren competència dels tribunals provincials per tal d'impedir llavors que el jutge Garzón investigués la rebel·lió franquista de 1936. La defensa invoca expressament el dictamen de més de cent professors de dret penal —entre ells una exvicepresidenta del mateix Tribunal Constitucional— manifestant que ens trobem davant d'una "manipulació poques vegades vista en l'àmbit forense" de les regles de competència.
 
Vulneració de garanties processals pel fet que la magistrada Lamela hagi justificat la presó del Sr. Sánchez a motius no esgrimits pel Ministeri Fiscal en la vista oral, com el risc de fuga o de destrucció de proves. Esmenant la plana al fiscal, la magistrada va perdre la seva imparcialitat i va impedir al Sr. Sànchez defensar-se adequadament.
 
Per vulneració del seu dret a la llibertat, en no haver justificat mínimament la magistrada Lamela per quines raons entenia que existia un risc de fuga, de destrucció de proves o de reiteració delictiva. En paraules del magistrat de Prada, que va votar en contra que Sànchez continués a la presó en resoldre el seu primer recurs, la decisió de la jutge Lamela es basa en simples "estereotips", absolutament insuficients per privar un ciutadà innocent de la seva llibertat.