Jordi Sànchez no s'acollirà a la llei d'amnistia, segons ha explicat aquest dimarts a Europa Press. Les declaracions de l'exlíder de l'ANC i exsecretari general de Junts arriben després que l'amnistia s'hagi publicat al BOE i hagi entrat en vigor, dotze dies després de la seva aprovació definitiva al Congrés dels Diputats. Hi ha qui ja ha demanat que s'apliqui, com és el cas d'ERC; mentre que hi ha qui s'esperarà fins als primers moviments dels jutges, com és el cas de Gonzalo Boye. Però Sànchez no farà ni una cosa ni l'altra. Per què? Aquest n'és el motiu: confia que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) li doni la raó.

L'exlíder de l'ANC ja es va mostrar contrari a l'indult i ara ha rebutjat l'amnistia. "Indult i amnistia són el mateix, són arranjaments que fa el govern espanyol, amb una majoria parlamentària i que la justícia ha d'aplicar. No em semblen malament, però no són la meva guerra", ha defensat. Així, ha indicat que la seva actitud és de "desconfiança" cap a la justícia espanyola.

Jordi Sànchez, centrat en el TEDH

Sànchez ha insistit que la seva "única motivació" és el TEDH, on centrarà els seus esforços i recursos. A més, ha afegit que si aquest tribunal li dona la raó, l'estat espanyol haurà d'anul·lar la sentència del judici de l'1-O i decidir si torna a celebrar el judici o no. Cal recordar que l'exsecretari de Junts ja no està inhabilitat, però ha assegurat que també rebutjaria l'amnistia si ho estigués. I és que si el TEDH li dona la raó, també s'eliminarien els antecedents penals (com passa amb l'amnistia) perquè s'anul·laria la sentència. En definitiva, Sánchez ha mostrat confiança en la justícia europea i ha recordat que té dues demandes presentades i acceptades en aquest tribunal que ja s'estan tramitant, "a l'espera que Espanya presenti les seves al·legacions".

L'exlíder de l'ANC també ha recordat que quan el govern espanyol va anunciar els indults als líders independentistes que estaven a presó, ell va decidir que ningú el demanés per ell. De la mateixa manera, ha detallat que quan hi va haver al·legacions i recursos contra els indults, ell va donar instruccions als seus advocats perquè no intervinguessin en el seu cas: "El meu raonament és de dir: aquest no és el meu embolic, ja fareu el que hàgiu de fer". Sànchez ha afirmat que ha arribat a la conclusió que "amb la justícia, amb el Tribunal Suprem, de res serveix plantejar un escrit o un raonament ajustat a dret, perquè han aplicat el que han volgut des del primer minut".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!