Aquest dimarts 11 de juny, finalment la llei d'amnistia ha estat publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Després de dies d'espera, la llei s'ha materialitzat i la maquinària judicial per a la seva aplicació (o no) s'ha posat en marxa. Centenars de persones estan afectades per aquesta nova llei i no totes seguiran el mateix camí. Per exemple, poques hores després de la seva publicació, els advocats d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han presentat els escrits demanant que s'apliqui la llei d'amnistia per tancar les 37 causes que afecten dirigents del partit. En canvi, Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, ha anunciat que esperarà que el jutge faci els primers passos per aplicar la llei d'amnistia. 

🟡 L’amnistia, publicada al BOE: entra en vigor i comença la partida dels jutges

🟡 Aquest és el text de la llei d’amnistia publicada al BOE | DOCUMENT

"Esperarem l'aplicació de la llei per part dels òrgans judicials", ha afirmat en una entrevista al Cafè d'Idees. Preguntat per com espera que reaccioni el jutge Pablo Llarena, magistrat del Tribunal Suprem, qui va darrere de Puigdemont des del 2017, Boye ha afirmat: "Jo crec que respectarà el que diu la llei i a partir d'allà farà el seu plantejament. Nosaltres no tenim previst res, ja que això correspon a l'aplicació d'ofici". Finalment, ha sentenciat: "La llei és clara i esperarem que ell faci les primeres passes". 

En declaracions a Catalunya Ràdio, l'advocat ha expressat "confiança" en la justícia i ha demanat "calma". Boye ha lamentat que la llei hagi estat "retinguda" durant 10 dies pel poder executiu "per raons poc confessables". Ara, però, ha dit que la norma ja ha estat publicada i els jutges tenen un nou instrument legislatiu. "Que el facin servir", ha manifestat. Malgrat tot, Boye ha assegurat tenir previstes "moltes coses" i ha afirmat que sempre han intentat avançar-se a les situacions. En les declaracions a RTVE, ha afirmat que es guarden aquestes opcions "per quan toqui".

Una publicació molt esperada

Després de molta expectació, la llei d'amnistia ja s'ha publicat al BOE. Es tracta del darrer pas administratiu que li faltava a la normativa per convertir-se una realitat després de la seva aprovació el passat 30 de maig. Des d'aquest moment, l'aplicació real de l'amnistia queda en mans dels jutges amb causes lligades al Procés, que disposen de dos mesos per decidir si l'apliquen o no. En cas de dubte, tenen la possibilitat de plantejar qüestions prejudicials a la justícia europea. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!